BUURT BENKSKES
Wat in 2012 begon met een idee van John en Lisette Evers van “Kuulkes”, is dankzij de bijdrage van Woningstichting St. Joseph in het kader van hun 60-jarig jubileum uitgegroeid tot een behoorlijk project met zelfs drie banken.
Eind 2013 is er een oproep gedaan voor een ontwerp van de bankjes en uit de circa 30 inzendingen heeft een groep van Roojer kunstenaars en kunstliefhebbers een keuze gemaakt. Het gekozen ontwerp van iedere bank is door Els Maes vertaald naar een lay-out voor de bank, waarbij ook elementen van andere ontwerpers (met name bijdragen van Tiny Steijvers en Mia Versteegen) meegenomen zijn.

Op 11 oktober 2014 is het plantsoen tussen de Beatrixstraat en de Bernhardlaan verfraaid met deze “social bênkskes” ofwel “buurt bênkskes”. Achterliggende gedachte is om met deze banken het plantsoen nog meer te verbinden: zittend op de ene bank wordt je geprikkeld om te zien wat er op de andere bank staat.

bank 1: dorp met haar historie (ontwerp Marit Verheijen)
Hierop staan duidelijk herkenbaar Roojer gebouwen zoals de Broekmolen en brouwerij Maes. De smokkelachtergrond van Stramproy komt tot uitdrukking in de Zoatmaale zak op de voorkant en het beeldje van de Zoatmaale die op het Kerkplein staat. Grenspaal 159 is niet zomaar gekozen: deze grenspaal bij de Broekmolen staat vlakbij “Kuulkes”. Op de achtergrond zijn de vijf rothen (historische buurten met een eigen bestuur) van Stramproy afgebeeld.

bank 2: natuur (ontwerp Ria Henderikx)
Deze bank verwijst naar de agrarische achtergrond en het natuurschoon dat Stramproy te bieden heeft. Het lieveheersbeestje op de voorkant heeft symbolische waarde als uitdrukking tegen zinloos geweld.

bank 3: muziek, sport en spel (ontwerp Nadeche Pyka)
Deze kleurrijke bank drukt uit wat mensen verbindt. Stramproy kent een rijk verenigingsleven (ca 70 verenigingen) waarvan de meesten zich op één of andere manier hiervoor inzetten.

De realisatie van de Buurt Bênkskes is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:
- Woningstichting St. Joseph (www.stjoseph-stramproy.nl)
- Goudsmederij Kuulkes (www.goudsmederijkuulkes.nl)
- ’t Roojer Dorpsfonds (www.roojerdorpsfonds.nl)
- Gemeente Weert (www.weert.nl)
- CoatTect (www.coattect.nl)
- Jumbo Stramproy
  (www.jumbosupermarkten.nl/stramproy)
- Van den Boom Transport
  (www.vdboomtransport.nl)
- Multisign2 (www.multisign2.nl)
- Jo Beliën (bestrating)