WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2017
Linjerbrökske weer opgeknapt en toegankelijk
Afgelopen weekend is het Linjerbrökske aan een gedegen onderhoudsbeurt onderworpen. Door de brug groeide enkele uitlopers van een bramenstruik, en riet. Dat is verwijderd, en ook de rietkant is teruggesnoeid zodat de brug nu weer netjes en toegankelijk is. Een grotere klus was het opknappen van de picknickplek. De grond hier is kennelijk erg vruchtbaar, want sinds de laatste snoeibeurt van mei, groeiden er weer massaal brandnetels en bramen. Deze exemplaren van bijna anderhalve meter zijn ook afgemaaid, de kiezelbodem is weer onkruidvrij gemaakt, en nu kunnen mensen hier weer lekker zitten en de bank en tafel gebruiken. Inmiddels hebben we ook contact gehad met het Waterschap, en de afspraak is gemaakt dat het wandelpad en de picknickplaats 3 keer per jaar gemaaid zal worden.
Daarmee zal het Linjerbrökske weer een geliefd plekje in het dorp zijn en blijven!

Fondsen en subsidies voor verenigingen
De penningmeesters van de verenigingen nemen er meestal het voortouw in: het rondkrijgen van de begroting. Van Jan Levels hebben we inmiddels gehoord en begrepen dat het aanboren van subsidies en fondsen echter een beleidsmatig onderwerp van verenigingen moet zijn. Dus nu aandacht van alle verenigingsmensen a.u.b. Er zijn diverse mogelijkheden om iets extra’s in de clubkas te krijgen. Bij de Dorpsraad is er een zogenaamd Activiteitenbudget door de gemeente Weert voorhanden. Dat is bedoeld om lokale activiteiten van een (kleine) subsidie te voorzien. Daarnaast hebben we in Stramproy een prachtig initiatief voor grotere bedragen: het Roojer Dorpsfonds. Met jaarlijks ruim 8000,- euro in kas, een prachtige manier waarop verenigingen ondersteund kunnen worden. Vergeet ook niet dat er in Weert het Samen Fonds is, waar in de gemeente Weert ook diverse goede initiatieven mee worden gestimuleerd. En nu gaat het RABO Samen Sterker fonds ook weer ruim 1 ton verdelen in hun werkgebied. Dus vele mogelijkheden om de clubkas te spekken! Overigens zal Jan Levels op zijn derde en laatste voorlichtingsbijeenkomst op 18 oktober aanstaande, weer met nuttige en praktische tips komen. Als er verenigingen zijn die nog een concreet plan hebben, en dat willen laten behandelen, laat dat dan even weten. Kunnen we Jan alvast voorwerk laten verrichten.

Ut Opsjupperke sluit haar deuren
Na 18 jaar houden Ria en Frans Hendriks er mee op in Ut Opsjupperke aan het Kerkplein. Afgelopen zondag was er nog een laatste bijeenkomst voor stamgasten en verenigingen. Na zoveel jaar nemen Ria en Frans afscheid van deze locatie, en gaan met de catering verder vanaf hun woonadres. Velen waren voor een laatste drankje, afscheidswoord en presentje naar het Kerkplein gekomen. De nieuwe horeca-exploitant gaat eerst enkele maanden verbouwen, en rond Kerstmis zal een geheel nieuwe restaurant verschijnen op deze locatie. Ria en Frans: dank voor zoveel jaren verzorging op het Kerkplein, en veel succes met jullie verdere activiteiten.

Buitenseizoen weer afgelopen
Het buitenseizoen in 2017 loopt weer op zijn einde. Nu horen wij als Dorpsraad vaak dat het verenigingsleven in Stramproy sterk is, en dat het zo makkelijk is om een activiteit te organiseren in ons dorp. Daar zijn wij het eigenlijk ook wel mee eens, en zijn daar ook best wel trots op. Maar hoe werkt dat dan? Als voorbeeld halen we twee grotere activiteiten aan die recentelijk in Stramproy hebben plaats gevonden: de Kunstroute en de Boels Ladies Tour. Allebei uitstekend geslaagde evenementen, met heel veel publiek. Prima zoals Stramproy zich daarmee heeft laten zien aan alle bezoekers.
Toch gaat dat allemaal niet vanzelf.
Bij deze twee evenementen hebben velen een helpende hand geboden. Om een indruk te krijgen hier de (wellicht niet volledige) opsomming van de betrokken partijen : Nijsmolenbuurt, Handboogvereniging St. Hubertus, Kinder Vakantie Werk, buurtvereniging Wilkro, Zij-Actief, Stichting Roojer Muziek, Jeugd Dorpsraad, Wielerclub Stramproy, Parochie St. Willibrordus, diverse Roojer ondernemers, Werkgroep Kunstroute, De Zaal en de Dorpsraad. Meer dan 15 organisaties die betrokken zijn bij grotere feesten in het dorp. Daarom lukken die evenementen zo vaak! En daar mogen we samen heel trots op zijn. Voor alle hulp en mede-organisatoren: heel hartelijk dank! Of op zijn Roojs: eine dikke merci!