DINSDAG 20 FEBRUARI 2018
Vastelaovendj 2018 weer voorbij
De afgelopen weken stond voor velen in het teken van de Vastenaovundj. In de dagen voor de bonte storm was er een prachtige documentaire op TV over de vastenaovundj in Venlo, onder de titel Truk nao ut Zuuje. Werkelijk de moeite van het terugkijken waard. Maar ook de optocht in Stramproy was de moeite meer dan waard. Met 28 deelnemers aan de grote optocht, en net zo veel bij de kinjeroptocht zagen we weer twee goed verzorgde optochten. Wat een creativiteit, wat een werk om dat te maken. Hieel sjoeen. We kregen van een deelnemend trio een kijkje in hun creatie voor de optocht. Onder de titel 6 x 11 Raod 66 ging deze groep enthousiaste dames in op het jubileum van de Zoatmaale. Het logo dat ze bedacht hadden, verscheen al op mysterieuze wijze op diverse plekken in het dorp voorafgaande aan de optocht. Van wijnkurken waren de jassen gemaakt, en minutieus werkje. Bijzonder was dat deze kurken gesponsord werden door het toen nog twee-sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht, dat tijdens de optocht nog maar over 1 ster beschikte…. De drie dames zagen er prachtig uit in hun outfit en schmink. Al die avonden knutselen en voorpret leverden veel waardering van het publiek op, die ook het kaartspel met de oud-prinsen grappig vonden. Werkelijk een pareltje in de mooie optocht van 2018. Zo maar een groep deelnemers er even uitgelicht.

Flitspaal aan de Frans Strouxstraat zeer actief in 2017
Soms zie je berichten waarvan je denkt: dat is bijzonder nieuws, dat had ik niet gedacht. Zo lazen we op WeertdeGekste een stukje over de 6 flitspalen in de gemeente. Wederom bleek de flitspaal in Stramproy, aan de Frans Strouxstraat, in de buurt van het zorgcentrum Rust in Rooj, het meest actief. In totaal was er 11.429 keer geflitst in het jaar 2017 ! Dat komt neer op 31 keer per dag. Toch nog minder dan in 2016, toen de aantallen 13500 en 37 keer per dag waren. Als je uitgaat van een gemiddelde bekeuring van 50 euro, kom je uit op een bedrag van 571.450 euro. Dat is een hoop geld…. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is daar 50 km/uur, en kennelijk lukt het heel vaak niet om daar aan te voldoen. Benieuwd of de daling in 2018 door zet, en er minder bekeuringen uitgeschreven gaan worden in het lopende jaar. “Is toch pien geldj”.

Zonneweide in Rooj
Een opmerkelijk bericht in De Limburger van 8 februari over zonne-energie. Zonnepanelen zijn nu erg in, en op vele daken zien we ze ook al liggen. Zo kan men voor de eigen energie zorgen : goed voor de portemonnee, en voor het milieu ! Naast die particuliere initiatieven, zie je nog niet zoveel inzet door overheid of andere partijen. Echter : in Stramproy is de Woningstichting St- Joseph (wederom) zeer actief en bij de tijd. De eerste zonneweide van Limburg ligt namelijk aan de Horsterweg, achter de tijdelijke woonunits die de Woningbouwstichting daar vorig jaar heeft geplaatst. Voor de stroomvoorziening van de 7 units, maar ook voor de er tegenover gelegen huurwoningen. De 270 zonnepanelen in de achtertuin zorgen voor groene stroom. Mooi dat zo’n goed initiatief weer genomen is in ons dorp.

Speeltuintjes op de schop?
De gemeente Weert onderzoekt welke speeltuintjes nog passen in de wijken en dorpen in Weert. We lezen in de krant dat de verwachting is dat er heel veel speeltoestellen en speeltuintjes zullen verdwijnen. Reden is dat er géén kinderen van 0 -6 jaar meer in de verschillenden buurten en wijken wonen. In het nieuwe speelruimteplan zal de gemeente komen met alternatieve plannen voor de inrichting van speelterreinen. Gelukkig wil wethouder Martijn van den Heuvel overleg over dit onderwerp met de Dorpsraden. Daar maken wij dan ook graag gebruik van. Onze oproep aan u allen is dan ook om ons te voorzien van uw mening over de speeltuintjes en speeltoestellen in Stramproy. Welke worden veel gebruikt, moeten worden opgeknapt of waar is behoefte aan nieuwe speelplekken voor kinderen ? Laat het ons weten, zodat we met een goed plan naar de gemeente kunnen gaan.

Werkgroep Buuetjesheij
Voor het behoud van laatste stukje heide in Stramproy is een werkgroep actief, die elke maand een zondagochtend aan het werk gaat voor het behoud van deze bijzondere natuur. Samen verwijdert men vliegendennen, opschot van naaldhout of omgewaaide bomen. Daardoor krijgt de heide de kans om te groeien zonder overwoekerd te worden. De afgelopen zondag was zo’n werkdag, maar ook over 4 weken is er weer een. Alle handen zijn welkom op zondag 11 maart aanstaande, om 10.00 uur !

Films van aod Rooj en Tungelder
Komende zondag zal de Culturele werkgroep een drietal oude films vertonen in de Zaal. Belangrijk hoofdrolspelers in deze films zijn : Sjang Neijnens, Ties de Wever. Tot slot zal de lokale cineast Peter Crins een documentaire tonen over het einde van de Tweede Wereldoorlog, en dan met name de deportatie van jongens en mannen in Leudal en Roermond, net aan de andere kant van het kanaal.
De avond begint al vroeg, vanaf 18.30 is de deur van de Zaal open.