MAANDAG 02 JULI 2018
Flitspaal op de Ellerweg?
De Ellerweg is een lange rechte weg, waar de weggebruiker op sommige stukken veel overzicht heeft.
Daardoor worden vaak (veel) te hoge snelheden bereikt door het gemotoriseerde verkeer. Soms met ongevallen tot gevolg, Helaas hebben we daar al enige ervaring mee in ons dorp. Vanwege deze situatie zagen we ook regelmatig verkeerscontroles op die Ellerweg, met laserguns. Maar dat lijkt nu niet meer nodig te zijn. We hebben een nieuwe flitspaal gezien, althans een die er toch wel heel veel op lijkt. Bedoeling is natuurlijk om de verkeersveiligheid te vergroten, en de weggebruiker te bewegen zich aan de maximum snelheid te laten houden, en voorzichtig en passend rijgedrag te vertonen.. We hopen dat dit allemaal lukt, maar eigenlijk ook dat daardoor niemand een bekeuring krijgt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee…..

OLS 2019 niet in Stramproy, maar in Tungelroy?
Afgelopen zondag 1 juli 2018 was de grote dag in Ophoven, gemeente Kinrooi. Het OLS 2018 ging traditioneel op de eerste zondag van juli van start. Dit jaar onder zeer warme omstandigheden, bij maximum temperaturen van boven de 30 graden. Dat is niet fijn marcheren in die schutterspakken, onder een onbewolkte hemel. De schutters hebben zeker afgezien tijdens de optocht en de wedstrijden. In Stramproy gaat de hartslag op menig plek fors omhoog, zodra de schutters weer gaan schieten op het OLS. We hebben inmiddels een traditie hoog te houden. Deze editie echter géén schietgeluk voor ons dorp. De Heijersjötte mochten niet meedoen aan de echte wedstrijd, vanwege de OLS-organisatie in 2013. De Dörper sjötte kwamen helaas de eerste dag niet door, door een fatale misser. Dus géén OLS in 2019 in Stramproy. Maar wie weet, misschien wel in Tungelroy of Ittervoort ? Dat zou wat zijn : net over de Tungelderse beek een OLS-terrein, en dan richting Rooj schieten….Maar er is ook nog een kans dat we naar het Brabantse Budel gaan in 2019, want ook die zitten nog bij de laatste 27 schutterijen. Komende zaterdag gaan ze verder met kavelen ! En wie weet : volgend jaar allemaal de beek over, en op Tungelder aan…..

Juli 2018 : Schoolvakantie, België en zomerse temperaturen
We zijn begonnen aan de tweede helft van het jaar ! Het is juli, en de scholen gaan de laatste week van het schooljaar in. Dan volgt een lange zomervakantie, tot midden augustus, of misschien wel tot september ! En dat onder zomerse temperaturen, die al vele weken aanhouden. Het is erg droog, en de boeren hebben het de hele dag druk met beregenen van de akkers. Zo zagen we dat het terrein waar de scholen de boomplantdag hielden in 2017, inmiddels een graanveld is geworden, en wellicht vrijwel alle boompjes het loodje hebben gelegd. Twee droogtes op rij hebben ze niet overleefd, en water geven past niet in het beleid van de natuurorganisaties. Dat doet toch een beetje pijn, alhoewel de droogte zo intens is, dat er ok wel sprake is van overmacht. Dan maar snel naar België kijken. Daar is het nog steeds hosanna ! Mooi om te zien hoe snel ook daar de voetbalgekte kan toeslaan, met een prachtige Belgische ploeg. De verwachtingen zijn hooggespannen. De klasse is er zeker, nu nog “even” verzilveren…. Onze aimabele Zuiderburen lijken steeds meer op de Hollandse braniemakers. Maar let op : we blijven voor de Belgen duimen !

Schuttingproject basisscholen
De kinderen van de basisscholen hebben ons laten weten via het project Heel Weert Wenst, dat ze de eigen speelplaats saai en kleurloos vonden. Deze wensen zijn opgepakt door de Dorpsraad, en samen met RICK uit Weert, is gekeken naar oplossingen. En die zijn nu ook gerealiseerd ! In totaal hebben de kinderen uit 14 groepen samen 76 panelen ontworpen en geschilderd. Zeer kleurrijke kunstwerkjes van dieren of fantasiefiguren. Deze zijn allemaal opgehangen op de houten schutting van de school, door de nodige vrijwilligers. Op woensdag 4 juli zullen deze aan het einde van de schooldag feestelijk onthuld worden, door twee wethouders. De kinderen mogen dan hun eigen kunstwerkje laten zien aan de gasten, ouders en leerkrachten. Dit geheel zal plaatsvinden tussen 12.00 en 12.30 uur. Ook de buurt is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen van deze heel jonge Picasso’s oet Rooj.

Reactie op oproep in het Blaadje inzake autovernielingen
Enkele weken geleden werden er in ons dorp van 16 auto’s spiegels vernield. Dergelijke baldadigheid kan bij niemand goedkeuring krijgen, en de verontwaardiging was dan ook groot te noemen. Helaas voor de 3 jeugdige daders, waren er redelijk duidelijk filmopnames gemaakt, door beveiligingscamera’s. Een oproep in het Blaadje Stramproy heeft inmiddels 1 melding opgeleverd, mogelijk van de vader van een van deze jongens. We hopen dat daarmee deze zaak met de eigenaren van de auto’s tot een goed einde gebracht kan worden, en dat er een (dure) les geleerd is inzake omgang met andermans spullen. Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten, en we hopen dat hiermee de zaak op een volwassen wijze afgerond kan worden. Eens maar nooit weer ???