WOENSDAG 05 SEPTEMBER 2018
Mededelingen
Nu de zomer kalendertechnisch weer voorbij is, bruist het weer van de activiteiten. Diverse verenigingen en stichtingen organiseren hun najaarsprogramma weer, en de Roojer kermis staat ook weer voor de deur. Het afgelopen weekend stond helemaal in het teken van wielrennen in Rooj, en Landdag in Alt-weerterheide. Op zondag kwam de Truck Run nog door Stramproy, en genoot menigeen van een heer-lijke nazomers weekend. Lekker wandelen, op de fiets, een terras, of gewoon in eigen tuin…. Ook het komende weekend staat weer vol activiteiten, en je kan weer voor van alles terecht in eigen dorp.

Hapjes & Sapjes Tocht
Op zondag 9 september organiseert de Jeugd Dorpsraad hun 2e activiteit. Basis idee is dat de jeugd van de JDR hun eigen opa of oma, of een andere bekende Roojenaar meeneemt op een wandeling langs 8 bijzondere plekken in het dorp. Daar worden verhalen uit de geschiedenis verteld door de eigen opa of oma, en kan men “oude” gerechten of drankjes proeven. Zo dragen de ouderen hun verhalen over aan de kleinkinderen, net als hun lekkerste hapjes. Over verbinding gesproken. De inschrijving is vlot verlopen, en we mogen zeggen dat de tocht met 230 deelnemers helemaal “vol” zit !! Bij het begin- en eindpunt “Bistro Koos” is echter plek voor iedereen, met een live orkestje, en een springkussen voor de jeugd. Het zal dus zeker bruisen in het dorp, waarbij iedereen welkom is. Dit initiatief is zeer warm onthaald door de wethouders van Weert, die rond 17.00 uur dan ook officieel zullen afsluiten. Dat is weer eens wat naders dan officieel openen ! Good bezig Jeugd Dorpsraad !

Open Monumenten Dag : ook de zolder van de kerk is toegankelijk
Tijdens de landelijke Open Monumenten Dag zijn er ook weer diverse locaties in ons dorp geopende en te bezichtigen. Naast alle 3 de molens, is ook het bakkes bij de Nijsmolen open voor publiek. Op zon-dagmiddag kunt u de kerk en de kerktoren eens van een andere kant bekijken. Beiden zijn een rijksmo-nument. Er is die middag veel aandacht voor de geschiedenis van de toren, kerk en haar interieur. Heeft u het chronogram op de buitenmuur ooit bestudeerd? Voor deze keer is het mogelijk om op zol-der de kapconstructie en de bovenkant van de gewelven eens te bekijken. Wist u dat de architect, Caspar Fransen, een leerling van Pierre Cuypers was? Ook is er aandacht voor de oude kerk die in 1921 afgebroken is. Maar ook de pogingen van pastoor Boonen om van Stramproy in het midden van de 19e eeuw een bedevaartsoord voor mensen met kiespijn te maken komen aan bod. Natuurlijk heb-ben we een bijzondere aandacht voor de veel oudere mergeltoren met klokken en 8-kantige spits. Bijna een jaar geleden werd een kunstwerk als aandenken aan 2 Rojer Zouaven op de torendeur geplaatst is.
Op zondagmiddag 9 september is de St. Willibrorduskerk geopend van 13:00 tot 17:00.

Molendag
En alsof het komend weekend niet op kan : Open Molendag, bij 3 Roojer molens. De landelijke molen-dag zal ook in Stramproy gevierd worden met toegang tot de St. Jansmolen (Molenweg), de Nijsmolen aan de Veldstraat en de Broekmolen (watermolen).
Wist u bijvoorbeeld dat de St. Jansmolen ooit enkele kilometers verderop gebouwd is eind 17e eeuw ? Na afbraak, werden de onderdelen weer opgebouwd op de huidige plek ! Of wist u dat er bij de Nijs-molen een prachtige tuin is aangelegd door een groep fanatieke vrijwilligers ? En dat de gedeputeerde van de Provincie dhr. Mackus, met de wethouder van Weert Geert Gabriëls hier zaterdag ook op be-zoek komt ? En dan de Broekmolen, een heel bijzonder exemplaar door de waterkrachtaandrijving. De Broekmolen is een watermolen op de Abeek, gelegen aan de Grensweg in de buurtschap Heyeroth bij Stramproy in de Nederlandse gemeente Weert. De molen is een onderslagmolen en behoort tot een landgoed waarop ook een grote boerderij is gelegen. De watermolen wordt gevoed door de Abeek. De watermolen heeft toebehoord aan het Stift van Thorn, samen met een windmolen. In 1787 werd de boedel tussen twee partijen verdeeld, en werd pastoor Engels eigenaar van de Broekmolen. Nadien werd de molen meermaals verkocht. In 1868 liet de weduwe Donders-Mertens de molen verbouwen tot zijn huidige vorm. En die is zeer de moeite van een bezoekje waard.

Kern met Pit

Met al die activiteiten die zo juist voorbij kwamen vraagt u zich misschien af : waar betalen die dat toch allemaal van ?? Nou : dat is inderdaad wel eens een hoop gedoe voor verenigingen en stichtingen. Nu zijn we in Stramproy gezegend met een eigen Dorpsfonds dat jaarlijks meer dan 8000,- euro aan ver-enigingen kan verdelen. Daarnaast doet de gemeente ook vaak een duit in het zakje. Maar vaak komen verenigingen dan toch nog geld te kort. Deze week kregen we een aanmeldformulier binnen voor een andere kans op subsidie : Kern met Pit, van de Nederlandse Heidemaatschappij. Als jouw idee / plan / project past in hun doelstellingen kan je daar zomaar 1000 euro uit krijgen. Kijk maar eens op www.kernmetpit.nl. En blijf vooral organiseren ! Want Rooj laeftj, mer mot auch blieve laeve….