WOENSDAG 26 SEPTEMBER 2018
Kunstroute “Mooi Rooj” werkt aan programma 2019
De Roojer Kunstroute maakte in 2017 een doorstart, via een werkgroep van de Dorpsraad. Dat werd een enorm succes, met 1500 deelnemers, een wandelroute langs 12 tuinen, 180 vlaaien bij het Bak-hoees van de Nijsmolen, kunst met veel variatie en een Franse Avond op het Kerkplein. Inmiddels is de werkgroep doorgegroeid naar een zelfstandige stichting, en wil men elke twee jaar een kunstroute gaan organiseren in Stramproy, in het laatste weekend van augustus. Nu al worden de plannen gesmeed voor het volgende jaar. Welke mooie tuinen worden de locaties voor de uitstalling ? Welke (nieuwe) kunstenaars worden benaderd ? Welke speciale activiteit komt er in het programma ? En natuurlijk ook : weurdj ut kruumelvlaai, of knapkook, of allebei? Meer info is te vinden op de website van deze spiksplinternieuwe stichting www.mooirooj.nl

Bibiocenter bestaat 10 jaar
Eind september bestaat het Bibliocenter precies 10 jaar in Weert. Sinds die tijd valt ook de Roojer bi-bliotheek onder deze stichting. Nu maken bibliotheken in tijden van crisis vaak moeilijke tijden door, want het is een geliefd bezuinigingsonderwerp. Zo gebeurde dat ook enkele jaren geleden in de ge-meente Weert. Even dreigde de bieb hier te verdwijnen, maar door gezamenlijke inspanningen van Dorpsraad en Bibliocenter wisten we de sluiting te voorkomen. Zoals vaak werd het werk overgenomen door vrijwilligers, die nu wekelijks hun vrije uurtjes inzetten voor het werk in de bieb. Velen genieten van die service, en lezen wordt zo gestimuleerd. Ook voor kinderen is er een voorleesmiddag, en kunnen boeken mooi aansluiten op de lessen in de school. Zeer waardevol dus, deze bibliotheek in ons eigen dorp. Daarom een dikke proficiat voor het jubileum, en een welgemeende merci voor alle (vrijwillige) medewerkers uit de Bieb ! Komende vrijdag en zaterdag is daar iets extra’s aanwezig.

Herenboeren zetten de volgende stap
De inzet van mensen om samen een “eigen” boerderij te stichten, financieren en te onderhouden in de vorm van een Herenboerderij is een grote stap voorwaarts gegaan. Principe is dat mensen een deel van de boerderij financieren, door zich in te kopen. Daarna kan men wekelijks een pakket voedsel van die boerderij krijgen. Zonder kunstmatige hulpmiddelen, zoveel mogelijk natuurlijk geteeld en de sei-zoenen volgend. Terug naar zelfvoorzienendheid. Door de aankoop van landgoed Stillenoord aan de rand van Altweerterheide heeft men nu daadwerkelijk een boerderij kunnen aankopen waar dit alles moet gaan gebeuren. Het totaal van 200 deelnemers wordt nu ook snel benaderd, men ging op korte tijd van 80 naar 121 deelnemers. Daaronder ook een aantal inwoners van Stramproy. Er zijn nog deel-nemers nodig, dus nu het allemaal concreter wordt, misschien ook iets voor u ?

Bocholtergraven decor van historisch toneel
Door de Heemkundevereniging wordt komende zondagmiddag aandacht besteed aan een historisch aspect op de grens tussen Stramproy en Bocholt. Het gebied was 700 jaar geleden vooral een groot ontoegankelijk moeras, waar slechts een deel op een hogere zandrug gelegen was. Juist daar kon men door het moeras van de ene plaats naar de andere oversteken. Daardoor werd dat ook een plek met strategisch belang, juist daar kon men relatief makkelijk een aanvaller of tegenstander tegenhouden. Dat waren toen vooral rondtrekkende legertjes of roversbendes, die het graag makkelijke prooi kozen. Zo ontstonden de Bocholtergraven, een soort verdedigingswerk, met grachten, loopgraven en een toegangspoort. Wat daar allemaal gebeurd is wordt komende zondag nagespeeld in een historisch toneelstuk, waar ook de abdis van Thorn in ontvoerd wordt. Om 15.00 uur te zien net over de grens bij het Vosseven. Voor de kinderen en geïnteresseerden kan er ook zelf gegraven worden naar de restan-ten van deze Bocholtergraven. Dat start al om 13.00 uur.