DINSDAG 08 JANUARI 2019
In de eerste volle week van het nieuwe jaar, allereerst natuurlijk onze beste wensen aan iedereen.
Blijf gezond en actief, geniet van al het moois dat u in Stramproy kan vinden en doen. Heeft u ook goede voornemens gemaakt ? Meer bewegen, meer genieten, stoppen met roken, minder knoteren ? En volgehouden in die eerste week ? De Dorpsraad heeft als goed voornemen om zich te blijven inzet-ten voor een leefbaar Stramproy. En bovendien om wekelijks iets te schrijven in het Blaadje en onze digitale nieuwsbrief. Dat hebben we de eerste week al weten vol te houden !

Rundje Roondj Rooj
Sinds 23 december is er een goedgekeurde nieuwe geocaching-route gemaakt rondom Stramproy. Deze 11 kilometer lange wandeltocht loop je met je mobiele telefoon of een GPS, en zoekt de 11 schatten die verborgen zijn. Als je de 11 schatten weet te vinden, heb je 11 nummers verzameld om tot het coördinaat van de bonus te komen. Bij deze bonus kan je travelbugs (soort sleutelhanger) vinden die je mee mag nemen en weer in een andere schat achter kunt laten. Zo reizen de travelbugs verder over de wereld. Overigens moet je creatief zijn om die schatten daadwerkelijk tevoorschijn te krijgen, maar dat weten geocachers wel. Je moet denken en doen. Men loopt langs de Sjans, de Vloot, het Romeins Kruus, de Grensweg, het Aoreven, Crixstraat, de Vlinder het Fluppe Buske en de Breijvin Ka-pel. Echt een rundje roondj Rooj ! Op de website www.geocaching.com staat alle info over deze nieu-we wandeling, die onder het betaalde deel van geocaching valt. Inmiddels hebben we vernomen dat er al tientallen wandelaars deze tocht gelopen hebben, dus kennelijk slaat deze wandeling heel goed aan. Deze prachtige tocht is gemaakt door Yvonne en Monique Sniekers, met Miranda Brouns. Mooi ge-maakt dames !

Nieuwjaarsreceptie bij start 2019
Zoals gebruikelijk starten we in Stramproy met een nieuwjaarsreceptie op de eerste dag van het jaar. In een sfeervol ingerichte Zaal kwamen vele mensen dit jaar bij elkaar om elkaar de beste wensen te ge-ven. Er werd in de toespraak teruggekeken naar het bijzondere jaar 2018. Bijzonder weer, bijzondere evenementen van Kinder VakantieWerk, bijzondere Roojer Kwis van Stravoc, bijzondere Hapjes & Sap-jes Tocht van de Jeugd Dorpsraad. Dat naast nog veel meer bijzondere, en “gewone” activiteiten door verenigingen in het afgelopen jaar. Voeg daar heel veel vrijwilligers en mantelzorgers bij, en de conclu-sie moet zijn dat het leven nog bruist in Stramproy. De mensen zijn ook trots op het dorp, en lieten dat merken tijdens het project Naeve de Kerk, en “Rooj Laeftj”. Hartverwarmend om dat mee te maken.De Dorpsraad liet ook weten dat de inspanningen om woningbouw vlot te trekken in het dorp, ook daad-werkelijk succes lijkt te gaan krijgen. Als het meezit, komt er nog vóór de zomer een informatie-avond voor de inwoners, waarbij concrete plannen worden toegelicht. Daarover is de dorpsraad in gesprek met Piet Weerens (plan Lambroek), Vitor Moonen (plan Oude DA) en Paul Sebregts (Woningbouwvere-niging voor plan bakkerij Hendriks en plan Burg. Smeijersweg).Geïnteresseerden kunnen daar mis-schien al zicht krijgen op een nieuwe bouwstek.

Premies van het Dorpsfonds in 2019
In het tweede deel van de Nieuwjaarsbijeenkomst maakte het Dorpsfonds de premies bekend die uitge-reikt werden. Van de 20 aanvragen (!) werden er 9 ook daadwerkelijk gehonoreerd, waarmee meer dan 10.000 euro in het dorp terecht kwam. Het Dorpsfonds zal over de uitslag zelf ook berichten, maar de top 3 was voor Stravoc (Roojer Kwis), de Jeugddorpsraad (Hapjes & Sapjes Tocht) en de Nijsmolen-buurt (Pompoenenfestijn). Wat een mooie prijswinnaars ! En wat een prachtig initiatief is het Roojer Dorpsfonds toch, precies 20 jaar geleden opgericht door dhr. Ger Joosten. Al 20 jaar een grote stimu-lans om evenementen en initiatieven in het dorp financieel te ondersteunen, met diverse sponsoren !

Grote en kleine activiteiten deze week
Het jaar gaat meteen van start met enkele activiteiten. Zo is daar de Boontje Aovundj het komende weekend. Daarbij zal onze nieuwe Zoatmaale prins bekend worden, op vrijdag 11 januari. Natuurlijk komen ook weer diverse artiesten op de buhne met kolderieke stukken. Op zaterdagmiddag is het dan de beurt aan de jeugd. Ook daar zal een nieuwe jeugdprins en/of jeugdprinses verschijnen. Spannend allemaal ! Wie zwaait er dit jaar de scepter over het Zoatmaale-rieek ?
Een kleinere maar toch bijzondere activiteit is een uitwisseling van de Beugelclub Stramproy met die van Tungelroy. De Mooshoofpaad zong al :”Rooj en Tungelder det is dék ein”. Zo ook bij de beugel-aars, die een heuse interland gaan spelen met die van het Tuurke van Tungelder op woensdag 9 januari om 19.30 uur. De uitwedstrijd is twee weken later, en er staat alleen een klein beetje beugel-eer op het spel. Toeschouwers zijn in beide stadions welkom, er worden géén bussen ingezet.