Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 3
DINSDAG 22 JANUARI 2019
 En zowaar daar is die dan : de winter ! Sinds enkele dagen hebben we weer te maken met nachtvorst. Daarmee maken we weer eens kennis met dit onderdeel van de 4 seizoenen : de winter. Je was het weer bijna vergeten, maar het kan dus toch echt koud worden. Zo koud dat het water héél dik wordt. In die toestand wordt het ook wel ijs genoemd. Dan gebeuren er toch vreemde dingen met mensen, na die kristallisatie van water. Zo zagen we al op zaterdag enkele Friezen helemaal langs de kant van een open watertje met schaatsen lopen. Dat zijn eigenlijk twee rare dingen : ten eerste dat die Friezen van pensioengerechtigde leeftijden zo aan het klunen waren langs de rand van zand en water en ijs. Ander-zijds dat heel Nederland daar naar kan kijken. Ook de media brengen onze hoofden op hol….. Kenne-lijk is het groot nieuws als er weer enkele millimeters ijs op open water zit. Ze praten alweer over lange tochten op natuurijs, en zelfs de Elfstedenkoorts wakkert al wat aan. We verwachten dan ook dat Weert de Gekste met nachtposten het ijs bij het Vosseven in beeld zal brengen en zal gaan bewaken. Om zo de eerste waaghals live in beeld te kunnen brengen, en daarna wellicht ook weer uit het wak te helpen. Zo iets als een eerste kievitsei, want dat is nu toch echt uit de mode…. Ondanks deze overdreven be-langstelling voor de start van de winter : allemaal veel schaatsplezier !

Vastelaovundj helemaal van start gegaan

Niet alleen in Stramproy, maar in alle Limburgse steden en dorpen is vastelaovundj helemaal los ge-gaan. In vrijwel alle gemeenschappen is er weer een nieuwe prins, prinses, jeugdraad en vers devies. Wat ons daarbij opvalt is de traagheid bij de Rogstaekers oet Wieert. Daar komt de nieuwe prins pas in februari op het toneel. Keuzestress ? Stadse sloomheid ? Opzettelijk het seizoen kort houden, omdat de BTW naar 9 % is gegaan ? Of kinne ze d’r geine vinje ? Veur os ein vraog, veur diej van Wieert eine weet… Heel anders is het in onze buurdorpen. Daar gaan ze meteen volop aan de slag. Zo werd in Tungelroy afgelopen zaterdag weer een prinses met Roojer roots uitgeroepen. Lotte Driessen mag dit jaar voorop gaan in de stoet met haar prins Ron, en als adjudante zal Maud Heijmans, ook al uit Rooj, haar assisteren. Die vriendinnengroepen kunnen op en neer blijven rijden tussen Rooj en Tungelder dit seizoen. Ons viel overigens tijdens de prinsenreceptie in Rooj ook al op dat er een bijzondere band is tussen pastoor Notermans en prins Jop 1. Jop heeft pastoor onderscheiden, en pastoor zal Job wel zegenen in de carnavalsmis. Ze kunnen allebei heel vlot spreken, dus dat zal nog wel een leuk vervolg krijgen. We houden het in de gaten !

“Naeve de kerk” rond af in Venlo

Nadat Frans Pollux in 8 dorpen in Limburg langs is geweest met zijn theatertour “Naeve de kerk” werd afgelopen zondag afgerond in het theater in Venlo. Van alle 8 bezochte dorpen, waaronder Rooj, is een lied gemaakt tijdens de tour van Pollux. Vanwege de prinsenreceptie, was Rooj minder goed vertegen-woordigd in Venlo als mogelijk was geweest, maar toch werd het liedje over Rooj gepresenteerd. De titel daarvan is “de Maroy Bar”. Het is overduidelijk dat de Maroy Bar een grote rol heeft gespeeld, en nog speelt in de Roojer geschiedenis. Aldje heeft daar al tijdens de middag in de Zaal over verteld. Toch opmerkelijk dat de titel nu “de Maroy Bar” geworden is, want is dat géén lichte vorm van sluikre-clame ?? Om alle verhalen meteen uit de wereld te helpen, hebben we aan de uitbater Roy Rietjens een reactie gevraagd. Daarin was hij vrij duidelijk “Geen commentaar”. Dat was veelzeggend, vooral voor mensen die weten dat Roy eigenlijk altijd zeer gevat weet te reageren. Maar, het is de Maroy Bar van harte gegund, ze vormen een mooie en gezellige plek voor stappers in ons dorp. Nu maar hopen dat het liedje goed aanslaat, en de top 40 gaat veroveren. Dat is dan weer goede Rooj reclame.


Stramproyenaar in het nieuws
Deze week was er weer een inwoner van het dorp vrij prominent in het nieuws. Bistro Koos werd 2 pa-gina’s lang beoordeeld door De Limburger. Daaruit bleek dat ook op culinair vlak het nog niet zo slecht toeven is in Stramproy. Bistro Koos scoorde een 7,5, en de krant was erg te spreken over de opmaak van de borden en de geweldige sauzen bij de gerechten. Natuurlijk weten restaurant-recensenten altijd wel verbeterpunten te vinden, maar dat leek toch een beetje op kleine details. Al met al bleek de bistro een aanrader, waardoor we hopen dat Koos het voorlopig lekker druk zal hebben. Dus ook voor een culinaire avond hoef je het dorp eigenlijk al niet meer uit.