Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 29
DINSDAG 23 JULI 2019
We zitten nu toch wel echt in de zomerdip. De school heeft vakantie, KVW moet beginnen, de Bouw-vak is net begonnen : half Rooj is weg naar de “zon”. Zelfs bij de Jumbo is het stiller, en dus is het ook vakantie in België. Voordeel is wel dat we veel ruimte hebben in het Blaadje Stramproy, nadeel is dat er minder lezers zijn. Evenwel : onze digitale nieuwsbrief (jawel : we hebben er al jaren een….) kan overal op de wereld gelezen worden. Dus wie weet leest iemand dit in Azië. Of op de Noordpool ? Daarom tijd voor een prijsvraag… We reiken 3 uitstekende flessen wijn uit (sponsor Leon Colaris ???) voor :
- De reactie uit het meest verre land
- De snelste reactie
- De meest originele reactie
Mocht je digitaal alles volgen uit Rooj, dan reageer meteen, leuk om te merken waar jullie allemaal zitten! En zo’n heerlijke fles wijn zal jouw deel zijn, waar je ook zit op deze aardbol : we zullen deze (laten) bezorgen !

Boels Ladies Tour : verkeersregelaars gezocht
Misschien heeft u de afgelopen dagen veel naar het wielrennen gekeken op TV, of beluisterd op de radio. Heel spannend allemaal in de Tour de France. En ook onze Nederlandse dames doen het toch geweldig. Vrijwel overal waar zij aan de start staan heeft de concurrentie bibbers. Zo liet Marianne Vos weer enkele prachtige inhaalacties vlak voor de streep zien. En was er wederom een Oranje dames podium bij de GIRO in Italië. Annemiek van Vleuten magistraal op 1 en Anna van der Breggen op 2. Deze dames komen straks allemaal in Stramproy !!! Op woensdag 4 september zal Jules Henckens de markt even moeten afstaan aan de wereldtop bij het professionele vrouwenwielrennen. Noteer alvast op je kalender en in je agenda. Om 13.00 uur starten deze dames vanaf het Kerkplein. En dat kan ei-genlijk niet meer zonder veel verkeersregelaars. Iets voor jou ?? Meld je bij de Dorpsraad, of de Wie-lerclub Stramproy, of de gemeente Weert. Leuke activiteit, en je ziet de dames van heeeel dichtbij !

Afscheid Pastoor Notermans nadert…
In de kerk is het soms net als in het professionele voetbal. In de zomer komen er allerlei transfers voorbij. Talenten kiezen voor nieuwe topclubs. Zo ook hier : onze pastoor Harry Notermans gaat Zuid Limburg versterken. Op 25 augustus aanstaande zal het afscheid zijn, met een mis en receptie in Stramproy. Wij snappen dat Mini Rok niet echt kan wedijveren met Pinkpop, en nu dat Maastricht misschien het Eurovisiesongfestival gaat organiseren, kunnen wij in Rooj deze transfer natuurlijk niet tegen houden. Dus met pijn in het hart, en met fantastische herinneringen, zullen we onze top-pastoor moeten laten gaan. Maar wel met een mooi en passend afscheid op 25 augustus aanstaande.

Paardenfeest in Stramproy van 26 tot 28 juli
Niet iedereen weet het, maar in Stramproy is ook een prachtige paardensportvereniging actief : Equinus. Deze vereniging organiseert elk jaar een mooi paardenspring- en dressuur evenement. Dit jaar zal dat gebeuren van 26 tot 28 juli. Voor de kinderen nog heel speels, maar voor de volwassenen een serieuze wedstrijd. Aan de Vlootkant is het terrein gelegen, en het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ga kijken en geniet van de paardensport in Rooj !

Rabo Club Support weer actief in 2019
De naam wil nog wel eens veranderen, van Rabo Club Kas, naar Rabo Club Support, maar de bedoeling is steeds hetzelfde. Door ondersteuning van verenigingen de lokale leefbaarheid versterken. Geen enkele andere bank is hier voor te porren, maar de Rabobank wel! Zonder hier al te veel reclame te willen maken voor deze geldverstrekker, zien we hier wel iets terug van de coöperatieve gedachte van deze bank : samen werken en samen zorgen. De inschrijving voor verenigingen loopt tot medio september. Tot die tijd kan je als vereniging meedoen met deze actie. Het werkt nog steeds met “stemmen”, die allemaal geld opleveren voor de club. Stramproy heeft zich al meerdere jaren goed weten te organiseren, en zo veel geld in het dorp weten te pompen. Een uitgelezen kans voor verenigingen, om met weinig moeite een leuk bedrag binnen te harken. Als je interesse hebt : meld je dan aan bij de Rabobank.

Rol gemeente versus Dorpsraad
Toch ook nog even enkel woorden over de plek van de Dorpsraad Stramproy, in relatie met de gemeente Weert. Voor sommige inwoners is kennelijk nog niet helemaal duidelijk dat de Dorpsraad en de gemeente twee totaal verschillende eenheden zijn. De dorpsraad is géén verlengstuk van de gemeente, krijgt niets betaald voor hun activiteiten, en is ook niet verantwoordelijk voor de gemeentelijke taken. Natuurlijk zijn we als Dorpsraad wel een gesprekspartner voor de gemeente, maar vaak stopt het dan ook. Zeker als het om grotere zaken gaat (Kempenbroek; Migrantenhuisvesting) is de Dorpsraad amper echt speler in het geheel. Dat is recentelijk weer vrij pijnlijk duidelijk geworden. Maar ook voor de kleinere dingen (afval; groenonderhoud of het onderhoud op het Kerkplein) is de gemeente het eerste aanspreekpunt. Natuurlijk worden we als Dorpsraad vaak om een mening gevraagd, en mogen we onze zienswijze indienen. De actie ligt echter geheel bij de gemeente. Zo kregen we (pijnlijke) kritiek op de “Vlinder” op het Kerkplein. Ondanks 6 of 7 reacties naar de gemeente is dat (lelijke) ding nog steeds niet gerepareerd, en hangen de posters en verfrommeld bij. Ondanks onze verzoeken al maanden géén actie bij de gemeente… Heel vervelend, maar kennelijk buiten onze macht en invloed….
Maar soms is het ook wel lachen… De vorige week kregen we vragen over de gladheidsbestrijding 2019, bij een buitentemperatuur van bijna 30 graden. Timing is ook niet altijd het sterkste punt bij de ambtenarij in Weert. Leek meer op het bureau nog even opruimen voordat de vakantie begon. Zo zie je maar dat de Dorpsraad ook niet veel meer dan enthousiaste vrijwilligers zijn, die het beste met het dorp voor hebben. Voor echte klachten: meld u bij de gemeente! Als die niet juist reageren, kom dan bij ons, dan gaan wij onze wegen bewandelen en proberen de zaak op te lossen. “Ohne gewähr”…..