DINSDAG 06 AUGUSTUS 2019
De vorige week vroegen wij ons af waarom het weerstation Ell – Haler zo heet ? Is het nu Ell of Haler, kan toch niet allebei zo zijn. Dit weerstation, vlakbij de boerderij van de Waal, kreeg landelijke bekend-heid in de “strijd” om de warmste plek van Nederland ooit. Maar dan dringt zich toch de vraag op : is dit nu nog Haler of toch al Ell ? Elly Muijsers, van het neerslagstation KNMI Stramproy, ook wel eens met een weerfoto in het (landelijke) nieuws, wist van de hoed en de rand :
Op de vraag van u in het Blaadje Stramproy of het weerstation nu in Haler of Ell ligt. Het antwoord is het grondperceel waar het weerstation staat is Haler. De eigenaar van het perceel, die ook het onder-houd doet woont in Ell. Bij het KNMI wordt altijd het woonadres gebruikt. In dit geval is het Ell. De grens Haler-Ell ligt tussen weerstation en woonadres. Vandaar….
Elly, dat was een zeer duidelijk antwoord, en daarmee is ook dit raadsel opgelost. Dank daarvoor.

Augustus vol activiteiten :
Augustus is weer aangebroken, en daarmee raken we ook weer op het einde van de vakantie voor ve-len. Sommigen gelukkigen hebben nog 1 of 2 weken, maar velen mogen weer aan de bak. Hopelijk heeft de vakantie de batterij weer voldoende opgeladen voor de komende maanden. En dat is ook wel weer nodig, want er staan deze maand nog enkele grote evenementen op de rol voor Stramproy.

Wat te denken van de Wielerronde 2019, op zaterdag 31 augustus. Die brengt naast het gebruikelijke programma, ook de Roojer kampioenschappen, een tijdrit en dit jaar ook een Ladies Course. Dat is een ploegentijdrit, speciaal voor vrouwen. Met de Boels Ladies Tour, op woensdag 4 september voor de boeg, een mooi opstapje naar dit werelds evenement ! Trainen kan nog net…..

Of kijk eens naar de Kunstroute Mooi Rooj, op 24 en 25 augustus. Volop beleving in het dorp, en in 20 verschillende tuinen. Maar ook op het Kerkplein, en in de kerk, veel te zien en te doen. Volg de berich-ten in de media ! en mis….NIETS.

En dan het afscheid van pastoor Harry Notermans, op zondag 25 augustus, zal ook een zeer speciale gelegenheid worden. Onze pastoor wordt naar Ubach over Worms overgeplaatst, en verdient een mooi afscheid van zijn 4 dorpse parochies. Laten we daar samen iets moois van maken. Maar daarover een volgende keer méér……

Ook nog heel bijzonder : de nieuwe zorgboerderij “Ieëmeshof” aan de Lochtstraat 12 zal op zondag 18 augustus, van 14 tot 17 uur een open dag houden. Daar kan je met eigen ogen kijken naar deze specia-le en bijzondere vorm van opvang voor mensen, die dat precies nodig hebben.

Kinder Vakantie Werk zorgt weer voor veel kindervertier.
Maar augustus is ook (bijna) altijd de maand van Kinder Vakantie Werk in Stramproy. Een week lang fantastische dagen voor alle kinderen in het dorp. Vanwege de grote vrijwilligersinzet, denk aan de maandelijkse inzameling van oud papier, kan deze week voor elke portemonnee betaalbaar blijven. Een feestweek voor alle deelnemers, u zult zeker de nodige groepen gaan tegenkomen in deze week. Maar ook voor de leiders een bijzondere week. Want ook voor de leiding is KVW het evenement van het jaar. We hebben al vaak gezien dat uit die ervaringen als KVW-leid(st)er ook betrokken bestuurders van andere verenigingen opstaan. Ook zo is KVW cruciaal voor de leefbaarheid van het dorp ! En op vrij-dagavond kan iedereen komen genieten van de Kinder Kermis !

Zangeres zonder Naam
Wat ook nog bijzonder is deze week, is de geboortedag van de Zangeres zonder Naam. Op 5 augus-tus, precies honderd jaar geleden geboren, in Leiden ! En zeker de meest bekende inwoonster van Stramproy voor velen in Nederland. Op Wikipedia staat over de Zangeres Zonder Naam. Maria (Mary) Servaes-Bey (Leiden, 5 augustus 1919 – Horn, 23 oktober 1998) was een Nederlands zangeres. Zij ver-tolkte onder de artiestennaam Zangeres Zonder Naam decennialang het Nederlandse levenslied, het-geen haar de bijnaam 'Koningin van het Levenslied' opleverde. En die geboortedag wordt herdacht in haar geboortestad Leiden. De Zuid-Hollandse stad heeft dit jaar talrijke activiteiten op de rol staan in het ‘Mary Servaes Jaar’ met zelfs een pop-upmuseumpje. De snik in de kristalheldere stem begroet je op moment dat je de drempel van galerie Old School in Leiden overstapt. “Ach vaderlief, toe drink niet meeeeer…” De onbetwiste koningin van het levenslied – Mary Servaes – is alom vertegenwoordigd in de kleine expositieruimte annex koffiebar van eigenaar Gideon Roggeveen (35), gelegen aan het pitto-reske Pieterskerkhof in het centrum van de historische binnenstad van Leiden.