Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 33
DINSDAG 20 AUGUSTUS 2019
Stramproyenaren in het nieuws: dubbel Europees kampioen in Rooj!

Op zaterdag 10 augustus werd het Weerter koor “Giocoso” in twee categorieën Europees kampioen! Daarnaast plaatsten ze zich ook voor de aansluitende Wereldkampioenschappen, waar ze in beide categorieën een gouden medaille behaalden. Leuk nieuws, dat plotseling nog specialer werd, toen bleek dat er in het 21-koppige koor 3 Roojer jongedames zingen: Manon en Vera Rademaekers en Loes Wolters. Daarom willen we graag nader kennis maken met die Roojer inbreng in dit koor, onder leiding van de weergaloze Rita Scheffers. Manon en Vera verbleven beiden buiten Stramproy, maar Loes heeft de honneurs gelukkig waargenomen. Thuis, bij pap en mam Jo en Monique Wolters, aan de Crixstraat, troffen we een opgetogen Loes aan. Net terug vanuit Gotenburg in Zweden, vertelde Loes haar verhaal. Het koor Giocoso (Italiaans voor speels; vrolijk) bestaat uit 21 jongedames tussen de 19 en 33 jaar. Ze zingen al heel lang samen, onder leiding van Rita Scheffers. Loes is overigens begonnen met zingen bij de “Vrolijke Nootjes” in Rooj! Vanaf haar 14e zingt ze bij Rita in een koor, nu dus zo’n 12 jaar. Het koor zingt overwegend modern klassieke muziek. Vanwege hun vrij vaste samenstelling kan het koor kwalitatief ook blijven groeien en ontwikkelen tot grote hoogten. Maar twee keer een Europese titel had niemand echt verwacht. De dames zijn op het filmpje van de bekendmaking vrij duidelijk te horen in de grote zaal. Wat een blijdschap. Ook de opnames bij het Wilhelmus, zijn ontroerend. Loes is daarbij groot in beeld. Allemaal te zien op You Tube. Een van de liedjes tijdens de wedstrijd was met eigen begeleiding op kristallen glazen. Het was nog een heel gedoe, om die heelhuids in Zweden te krijgen, goed ingepakt in de ruimbagage. Maar: het was gelukt. Door deze prestatie mag het koor vol-gend jaar als ze willen meedoen aan de World Choir Games, dan in Antwerpen en Gent. Dat is goed te bereiken met een bus vanuit Stramproy….…Voor een kampioensteam, met 15 % Roojer inbreng, is dat wellicht een optie! Proficiat dames met deze geweldige prestatie.

Rozen Geuren
De Dorpsraad ontving een exemplaar van het KBO Magazine juli – augustus, met daarin ook nieuws over een BR-er (Bekende Roojer). Het KBO-blad is voor leden van de Ouderenbond, een bond met 250.000 leden ! Daarom waren we natuurlijk wel héél nieuwsgierig welke inwoner van Stramproy hierin werd genoemd. De schrik sloeg ons echter een beetje om het hart, toen op de voorpagina ook stond “Reportage : senioren in de bajes”. Gelukkig bleek onze Roojer met iets geheel anders te maken te hebben : het uitje “Rozen en Geuren”. Maria Bonten organiseerde namelijk 3 bijeenkomsten op het Gel-derse kasteel Rosendael over de rol van de geur door de eeuwen heen. Van oude Bijbelse geuren, als nardus en mirre, tot en met “Eau de Cologne” (onjeklonj) en Chanel no. 5”. Dat werden 3 dagen volle bak, met ook Roojer mensen in het kasteel. Dus letterlijk rozengeur en maneschijn, op een professio-nele manier gebracht door Maria Bonten uit Stramproy!

School gaat weer beginnen
Bij het begin van een volgend schooljaar, was er in de krant ook weer veel aandacht voor de medewer-kers op (middelbare) scholen. En ook daar troffen we een BS’er aan : Ivo Hanssen ! Ivo is conciërge op het College in Weert, maar ook assistent bij het Boekenfonds. Dat betekend dus heel veel stapels boeken klaarleggen en verdelen onder de scholieren, in de afgelopen week. Ivo vertelt er over, en ook dat hij soms wel 21 kilometer loopt op een schooldag ! Ondanks dat, of misschien wel vanwege dat : Ivo gaat elke dag fluitend naar zijn werk. Mooi stukje, mooie foto, mooie Roojer mins.

Afscheid pastoor Notermans
Na 22 jaar gaat Stramproy, maar ook Tungelroy, Swartbroek en Altweerterheide afscheid nemen van pastoor Harry Notermans. Dhr. Notermans is verplaatst naar Ubach over Worms, waar hij ook 4 paro-chies zal verzorgen. Voorheen was het regelmatig verhuizen van de pastoor heel gebruikelijk, maar de laatste decennia is dat duidelijk minder geworden. Nu is dat echter weer actueel, met de komst van een nieuwe bisschop, en een soort carrousel van benoemingen tot gevolg. Door deze lange periode is pastoor Notermans ook een van de langstzittende pastoors geworden in Stramproy. Naast zijn rol in de kerk in het centrum van het dorp, hebben we op vele andere wijzen kennis kunnen maken met vele kwa-liteiten van onze pastoor. Natuurlijk als eerste als herder van de parochie, met huisbezoeken, gesprek-ken, toediening van het laatste sacrament en voorbereidingen op communie en huwelijk. Daarnaast kennen we pastoor ook als een zeer betrokken mens, bij de lokale samenleving. Samen op bedevaart, wandelen, Rome bezoeken, inzet voor vluchtelingen of aandacht voor de minder bedeelden. Opzetter van het project "auto delen” in Rooj. Artiest op de Bonte Avond, zanger bij Da Capo, maestro bij de Fanfare, of deelnemer aan de vastenlaovundj-optocht. Zeer benaderbaar, open voor alle inwoners. Een heel fijn mens om in het dorp te hebben. Daarom feliciteren we de inwoners van Ubach over Worms, en zijn benieuwd hoe pastoor zich daar verder zal ontwikkelen. We weten al dat er wekelijks een mis wordt uitgezonden op de lokale TV, vanuit zijn kerk. En natuurlijk is Ubach over Worms onderdeel van Land-graaf, met Pinkpop om de hoek. Zullen we hem daar nog ooit op het podium kunnen bewonderen ? Er is echter altijd een warm onthaal, bij terugkomst in Rooj ! Heel veel dank voor alles wat is gedaan in die afgelopen 22 jaar. Komende zondag is er om 09.30 uur een H. Mis in Stramproy, met aansluitend een receptie in de Zaal. Daar kan persoonlijk afscheid genomen worden van pastoor Harry Notermans.

Uitslag Prijsvraag Nieuwsbrief
We vroegen in de vakantie aandacht voor de digitale nieuwsbrief van de Dorpsraad (jawel : we hebben er al jaren een….) die overal op de wereld gelezen kan worden. Inmiddels is de vakantie wel zo’n beetje voorbij, dus tijd om de prijzen uit te reiken : 3 uitstekende flessen wijn voor :
- De reactie uit het meest verre land : trouwe lezer Jan Derks vanuit Holambra in Brazilië
- De snelste reactie : via Twitter Michiel Maes, 23-7-2019 om 08:55. Net 1 minuut eerder dan…
- De meest originele reactie : Susanne Peeters – Gijsen, vanwege haar zwangerschap al maan-den géén alcoholische drank meer genuttigd. Straks samen met de baby aan de fles !
De prijswinnaars zullen hun fles wijn spoedig bezorgd krijgen, dank voor de vele reacties van onze lezers, vanuit heel Europa, Afrika en Rooj !

Maaien koren
Ter voorbereiding van de activiteit rondom 75 jaar Bevrijding, en 70 jaar Soeverein Indië, is recent op ouderwetse wijze koren gemaaid. Het Kerkplein zal op 22 september een sfeer ademen van 70 jaar geleden. Hoe dat toen was, is soms terug te zien op oude foto’s, waarvan een beroemd exemplaar laat zien dat het koren groeide tot ongeveer waar nu de ALDI staat. Het dorp stopte daar zo’n beetje, en ging over op boerenland. Die foto is de inspiratie om het koren weer terug te brengen naar het Kerk-plein op 22 september. De oogst daarvan met zicht, of maaibalk en paard, het binden tot bossen, en opzetten van schoven, is al gebeurd. Met dank aan onder andere An van Vleet, Griet van Belle, Tjeu vannu Klöt, Tjeu en Bert van Dreiers, Frits van Eemus Klaos en Kees Brouwers. Foto’s daarvan staan deze week ook in het Blaadje, of komen er nog in.