DINSDAG 03 SEPTEMBER 2019
Vergunning voor WBM-gebouw voor huisvesting arbeidsmigranten
Het is een hele zomer lang vrij stil geweest voor de meesten rondom het WBM-gebouw. Toch is er ach-ter schermen weer het nodige gebeurd. De ondernemers Clement moesten nog een aantal stukken aanleveren, zoals een akoestisch onderzoek. De gemeente heeft ons laten weten dat op dinsdag 27 augustus de vergunning verleend is voor het WBM gebouw. Komende dinsdag zal in besloten kring, de buurt, de klankbordgroep en de Dorpsraad verder geïnformeerd worden over de voorwaarden in de vergunning. Omdat de stukken in het dossier openbaar zijn, heeft de Dorpsraad en de buurt wel al inzage gevraagd en gekregen in wat er allemaal is opgeschreven. We betreuren het besluit, maar zijn zeer benieuwd naar voorwaarden die gemeente stelt aan de ondernemer. De eerste voortekenen hier-voor zijn zorgwekkend, maar we zullen dinsdag wel horen wat men geregeld heeft. Helaas is deze bij-eenkomst niet openbaar, en de journalist van de Limburger mag ook niet komen. Het hele dossier ademt de geur van achterkamertjes politiek, wat het vertrouwen in het stadsbestuur en politiek niet ver-groot. Maar we laten ons dinsdag graag verrassen. De volgende week meer hierover !

Roojer koffietafel
Op vrijdag 6 september 2019 organiseren De Dorpsraad en het Sociaal Platform een speciale koffieta-fel voor inwoners van Stramproy. Deze is ook nog eens gratis voor iedereen ! Deze vindt plaats in Gemeenschapshuis De Zaal en duurt van 12.00 u.-15.00u. Het doel van deze bijeenkomst is een gezel-lig samenzijn voor al onze dorpsbewoners, jong en oud. De oproep voor speciale doelgroepen heeft kennelijk zijn doel niet gemist, want we lopen al tegen meer dan 75 opgaves aan. Da’s heel goed voor een eerste keer “koffietafel” of “brunch” voor de jongeren. We gaan deze dag naast lekker eten, en gezellig buurten, ook nog een mooi opvullend programma bieden voor de aanwezigen. En alles wordt verzorgd, opgediend en afgeruimd door vrijwilligers van het Sociaal Platform en de Dorpsraad. We wensen nu al iedereen smakelijk (Roojer) eten !

Buuetjes Hei wordt weer onderhouden
De werkgroep die de Buuetjes Hei in stand houdt, gaat komende zondag weer van start. In de herfst en de winter wordt maandelijks gewerkt op de hei, om opslag van dennen en struiken te verwijderen. Zo krijgt de heide kans op te groeien en te bloeien. Dat werk werd vroeger door schapen gedaan, maar wie gaat nog schapen weiden ? Dus als je lekker buiten in de natuur wilt werken, interessante mensen wilt ontmoeten en ook nog een bijdrage wilt leveren aan onze prachtige natuur : kom zondag om 10 uur naar de Buuetjes hei. Als je niet weer die ligt, ga dan naar de Zevensprong, en loop 250 meter richting Vosseven. Beetje links aanhouden, en ga op het geluid af van de zaag, schop en ten gehore gebrachte liederen….. Als je zelf een kleine knipschaar hebt of een scherpe spade, neem deze dan vooral mee.
Bij hevige regen gaat het niet door maar kijk even op de Facebookpagina bij twijfel (@buuetjeshei) of bel met Michela (06-50744032), ook als je vragen hebt.

Boels Ladies Tour weer van start in Stramproy
Komende woensdag 4 september 2019 is de wereldtop van het professionele dameswielrennen weer aanwezig in Stramproy. Niet voor onze heerlijke vlaai, mooie natuur of vriendelijke inwoners, maar om keihard te fietsen ! Om 12.00 uur is de ploegenpresentatie van alle dames, en om 13.00 uur start de etappe, die rond 16:30 uur in Weert zal finishen. De regionale omroep L1 zend de finish rechtstreeks uit. De etappe van Stramproy is na de proloog in Sittard, de tweede van in totaal 6 etappes. Zondag is de finish van de Ronde. Dus als je wereldkampioenen, Europese, Nationale en Olympische kampioe-nen van heel dicht bij wil zien, en naar hun (peperdure) materialen wilt kijken : kom dan komende woensdag naar het Kerkplein in Stramproy. De weekmarkt zal daardoor wellicht een kwartier later van start gaan….

Jeugddorpsraad heeft weer heel mooie activiteit georganiseerd
De Jeugddorpsraad heeft de smaak te pakken. Nadat ze vorige week nog actief waren op de Kunst-route, komt er de komende week weer een eigen activiteit. De Hapjes & Sapjes tocht van 2018 was een succes, en nu lijkt er weer zo’n mooie activiteit aan te komen. Ze hebben zelf 2 escape-rooms ge-bouwd. Dat is een soort kamer, waar je als team in opgesloten wordt, en met het uitvoeren van op-drachten weer uit kan komen. Erg populair deze escape-rooms, en nu zijn er twee gebouwd in het eigen dorp, door onze eigen jeugd. In totaal 16 teams doen mee het komende weekend, en zullen proberen alle opdrachten, aanwijzingen, hints, en tips met gezond boerenverstand op te lossen. Als dat lukt kan de kamer geopend worden, en scoor je punten. We kunnen er niet te veel over verklappen, maar de test was van wereld niveau ! Goed bezig Jeugd Dorpsraad !

Herdenking 75 jaar Bevrijding en 70 jaar Soeverein Indonesië
Het afgelopen weekend is een begin gemaakt met een lange reeks van herdenkingen van 75 jaar be-vrijding van de Duitsers in de 2e Wereldoorlog. De komende maanden zal de frontlijn van 1944 en 1945 gevolgd worden met de herdenkingsbijeenkomsten. Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste dorp in Limburg bevrijd, en op 22 september kwamen de geallieerden Stramproy binnen. Die gebeurte-nis zal ook in Stramproy op 22 september 2019 herdacht worden. Deze zondagmiddag is er vanaf 14.00 uur tot 17.30 uur een dubbel programma. Eerst de herdenking van 75 jaar Bevrijding, bij het Her-denkingsplantsoen, daarna de herdenking van de inzet van Roojer jongens in Nederlands Indië. Die inzet stopte in 1949, dus 70 jaar geleden. Er zijn inmiddels vele verhalen, materialen en herinneringen verzameld, die u mee terug nemen naar het Stramproy rond 1949. Noteer alvast op uw kalender, of in je agenda : zondag 22 september 2019 Herdenking in Rooj. Met dank aan de gemeente Weert en het Prins Bernhardfonds voor de ondersteuning.