Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 38
DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019
Herdenking 75 jaar Bevrijding
Afgelopen zondag was de herdenking van 75 jaar bevrijding van de Duitsers in de 2e Wereldoorlog. Op 22 september kwam de Brigade Piron, als onderdeel van het Engelse leger Stramproy binnen. Die ge-beurtenis is in Stramproy op 22 september 2019 herdacht. Samen met de scholen, de wethouder Tessa Geelen, en een delegatie van de Brigade Piron werd op passende wijze stil grestaan bij dit keerpunt in de Roojer historie. Mede door fraaie legervoertuigen van de familie Pleunis, (met onze oprechte dank daarvoor !) werd dit wederom een mooie en drukbezochte gebeurtenis. En dat willen we blijven doen, want de vrijheid is niet vanzelfsprekend. We zijn van NA de oorlog, en willen dat graag zo houden…..

Roojer jongens in de Oost
Na de herdenking van 75 jaar Bevrijding, was er een aansluitend programma over de inzet van 57 Roojer jongens in de Oost (Nederlands Indië). Onder een stralende hemel, bij 27 graden, werden verha-len verteld van kleindochter, dochter en ook veteranen zelf. Zeer indrukwekkend, want de jongens gin-gen een avontuur aan met grote emotionele gevolgen. Zo uit het boerendorp Stramproy, die voor het eerst de zee zagen, naar Indonesië. Ontroerende verhalen over toen, en de impact van die periode in het hele leven dat volgde.. Naast de verhalen van toen, ook aandacht voor Rooj in de jaren 45 – 50. Met voorbeelden van het typische boerenleven van toen. De molenaar, de boer met paard en kar, de bakker. De molenbouwer, de leiendekker, of dokter Wuijsman, die sinds 1950 Rooj onder zijn hoede kreeg. En natuurlijk ook de sport van toen : beugelen ! De nagebouwde beugelbaan liet zien dat het spelletje met kracht en tactiek te maken had. En nog steeds erg leuk is om te doen ! En dat kan nog steeds in Rooj…. Mooie liedjes, en een prachtige tentoonstelling. Wat een interessante weergave van die tijd. Gelukkig nog te zien op woensdagmiddag en et komende weekend ! Echt de moeite waard. Tevens werd het boek gepresenteerd over de Roojer jongens in de Oost, wat ook niet mag ontbreken in uw boekenkast. Als afsluiting werd een heerlijke Indonesische maaltijd aangeboden, gemaakt door Rocky uit Eindhoven. Deze is elke woensdag terug te vinden op de weekmarkt. Dank aan alle figuran-ten, vrijwilligers, medewerkers en omwonenden. We kijken terug op een prachtige en gedenkwaardige middag in Stramproy.

Roojer mensen in het nieuws
De rubriek over Roojer mensen in het nieuws is inmiddels berucht of beroemd… We krijgen veel reac-ties op deze stukjes, en gaan ook deze week weer eens kijken naar wat er zo allemaal over Roojer mensen in de pers is gekomen. Allereerst zagen we een mooie foto van Lies van Nante (Lies Vrinssen) met een Koningsdag hoedje. Lies was prominent in beeld op woonzorgcentrum Ververshof, waar ze stralend, met nummer 18, een wel heel bijzonder hoedje droeg.

Ook zeer groot in het nieuws was een verhaal over het einde van de oorlog in Stramproy. Ton Schae-ken en Martin Spreeuwenberg werden als jonge jongens betrokken bij de dood van een Duitse soldaat. Deze had zich naar verluid overgegeven, maar werd doodgeschoten door de Witte Brigadevalk bij het Romeinse Kruis, bij de Tungelderse Beek. Een indringend verhaal over deze jonge Tsjechische jongen, die klem zat in de oorlog.

Tot slot ook een mooi verhaal over de uitvoering van Vossen van het Spik, een buitentoneel in Heyt-huysen. Een erg succesvol project, met een hoofdrol voor regisseur Johan Korten (Johan van de Braobenjer) en een bijrol voor Geer Beeren, als pater, die de Kerstmisdienst doet op de Spik. Wat een indrukweekend verhaal was dat ! Misschien een idee voor een opvoering in Rooj ???