Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 41
DINSDAG 15 OKTOBER 2019
Stramproy Bloeit
Ondanks enkele warme dagen afgelopen weekend, is de herfst nu toch echt in het land. We hebben al de nodige regen en wind gehad, en de bladeren beginnen te vallen. De boeren halen in rap tempo alles van het land, en nu de mais bijna allemaal geoogst is, kan je weer ver kijken. Dat is ook het moment om de emmers van de bloemen van “Stramproy Bloeit” van de lantaarnpalen te gaan halen. Helaas was het weer géén optimaal seizoen voor onze bloemen. Normaal gesproken moeten de emmers volledig overgroeid worden met uitbundige bloemen, maar helaas lukte dat dit jaar niet door de weersomstan-digheden. Jammer, want alle werk was toch gedaan. Voor al die uren water geven, dit jaar zelfs bij bijna 42 graden (!) is een hartelijk “dankejewel” of in het Roojs “eine dikke merci” op zijn plaats. Komende zaterdag gaan de emmers van de lantaarnpalen, en kunnen de karren weer ingeleverd worden bij de familie Lenaers (Dreiers), aan de Bergerothweg.

Volleybalclub Stravoc:
Stramproy heeft al vele jaren een volleybalclub, die op (zeer) hoog niveau speelt. Dat vergt een goed functionerende vereniging, met kundige bestuurders, trainers, coaches, maar ook scheidsrechters. Een van die kundige Stravoc-leden is Marcel Korten, die tevens al ruim 40 jaar volleybalscheidsrechter is ! Hij heeft daarvoor afgelopen zaterdag de zogenaamde gouden officialspeld voor ontvangen van de volleybalbond (NeVoBo). Een kort verhaaltje hierover staat op de site van Stravoc maar heeft ook de landelijk site van de NeVoBo gehaald: link: https://www.nevobo.nl/nieuwsbericht/2019/10/04/marcel-korten-onderscheiden-met-officialspeld . Door vrijwilligers als Marcel staat het verenigingsleven in Stramproy op een hoog niveau. Dus ook hier een zeer welgemeende dikke merci, voor al die jaren inzet voor de club !

Gemengd koor Da Capo:
En we hebben nog zo’n topvereniging in het dorp : gemengd koor Da Capo. Dat is niet alleen in Stramproy opgevallen, maar daarbuiten doet het koor van zich spreken. En talent wordt vaak gevraagd om hun kwaliteiten te tonen op andere podia ! Da Capo doet daarom mee aan “Guulkes Ladeside Mu-sic Night” op 18 en 19 oktober in de sporthal in Nederweert. Dit wordt echt een enorm, bijna professio-neel, muziekspektakel vergelijkbaar met de Proms. Da Capo zal er optreden samen met een gelegen-heidsorkest onder leiding van Fer Koolen bestaande uit Harmonie Sint Joseph Nederweert en harmonie der Peel uit Ospel. Verder is er een percussiegroep en zal er gedanst worden door dansschool Dans-rijck. Het wordt een spectaculaire show onder leiding van regisseuse Jolande van den Boomen. Ron van Roij verzorgd de visuals en Anja van der Heijden staat iedereen bij om te helpen met kleding en visagie. De gezamenlijke repetities in Nederweert waren veelbelovend maar de zangers zullen de laatste weken nog flink aan de bak moeten om de uitdagende nummers tot in perfectie uit te kunnen voeren. Er treden een aantal uitstekende zangsolisten op, het is een genot om deze te begeleiden. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal nummers waarbij Da Capo als koor op de voorgrond treedt en kunnen laten zien hoe goed ze zijn. Check eventueel hun site https://www.lakesidemusicnight.nl/ Iedereen van Da Capo : veel succes het komende weekend in Nederweert !

Bakker Snijders weer in de prijzen !
Als we het dan toch over toppers hebben : ook bakkerij Snijders behoort al jaren tot de top van de ambachtelijke bakkers in Limburg, Brabant en Nederland. Dat bleek maar weer eens tijdens de recente wedstrijd voor Echte Bakkers in Limburg en Zuid – Oost Brabant. Daar werden de beste en lekkerste vlaaien gepresenteerd. Nadat Joos Snijders vorig jaar landelijk kampioen werd, werd hij nu tweede in de wedstrijd. Wederom een toppositie voor zijn overheerlijke vlaai, tweede achter topbakker Thijs Coo-len uit Ell. Ook die is al jaren bij de elite-groep bakkers van het hele land. We hebben het al vaker ge-roepen : de lekkerste vlaai van Weert, komt uit Stramproy ! Joost + team : van harte proficiat met deze geweldige prestatie.

Voorstelling in de Munt over de Stift-dames van Thorn
Het stift van Thorn is in de achttiende eeuw the place to be voor de dochters van rijksvorsten en -graven. Nergens in Nederland is er zo’n concentratie van prinsessen als in Thorn. Dat stadje van amper 1500 inwoners is een trefpunt van de beau monde, zoals Monaco dat tegenwoordig is.
De prinsessen worden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand, leren zich uitdruk-ken in het Frans, krijgen zanglessen en organiseren dansfeesten. Hun japonnen naar de laatste mode uit Parijs zijn exclusief en de exquise gerechten eten ze met zilveren bestek. In de glazen kooi waarin ze leven dienen ze voortdurend het bij hun stand passende gedrag te vertonen, één enkele misstap kan fataal zijn. Joost Welten kon de hand leggen op een gigantische hoeveelheid nooit eerder geraad-pleegde bronnen en geeft in De vergeten prinsessen van Thorn een echte inkijk in de leefwereld van dit voormalige rijk der hoogadellijke vrouwen. We volgen de dames op hun reizen door Europa, tijdens jachtpartijen, maar ook wanneer ze vertwijfeld op zoek zijn naar geld om hun schulden te betalen. Hoe gaan zij om met de speelruimte die hun wordt toebedeeld?
Schikken zij zich in een dienstbare rol of zien ze kans om een eigen kleur te geven aan het leven en daarin iets uit te drukken van hun idealen en ambities?
Thorn is in de achttiende eeuw de enige plek in het huidige Nederland met een regerende vorst(in). De laatste vorstin-abdis van Thorn staat nota bene hoger in rang dan prins Willem V van Oranje-Nassau, de Nederlandse stadhouder! Wie er niet alleen over wil lezen, maar de geschiedenis van Thorn ook wil beleven, is van harte uitgenodigd voor de feestelijke presentatie (i.s.m. De Aldenborgh Weert en het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) van dat boek op zondagmiddag 20 oktober om 14.00 uur in het Munttheater in Weert.
Laat u in deze theatershow onderdompelen in de wereld van het Thornse hof in de achttiende eeuw.