DINSDAG 11 FEBRUARI 2020
Men in Pek in finale LVK
Afgelopen vrijdag waren de Roojer Men in Pek trotse deelnemers van de finale van het Limburgse Vas-telaovusleedjes Konkoers (LVK). Samen met een enthousiaste groep danseressen uit eigen dorp, de-den deze mannen een gooi naar de succes op Provinciaal niveau. Het plezier en de inzet waren duide-lijk aanwezig. Omdat er maar 1 kan winnen van de 20 deelnemers, was begrijpelijk dat ze niet met de prijzen aan de haal gingen. Maar ze hebben Stramproy wel goed vertegenwoordigd, en ons dorp weer laten zien aan de rest van Limburg. Good gedaon Men in Pek !

Thuis in de Wijk in Stramproy ?
Op initiatief van samenwerkende organisaties in Weert en Cranendonk, wordt onderzocht waar in de regio een zogenaamd “Thuis in de Wijk” zinvol is. Een soort inloophuis, waar zorgaanbieders laag-drempelig met hun publiek in aanraking kunnen komen. Maar ook een buurthuis, waar je terecht kan voor een kopje koffie en een praatje. En waar af en toe iemand met je kan overleggen of er voor jou ook een zorgvraag aangepakt kan worden. Doel is om sociale betrokkenheid te vergroten en afstand tot professionele zorgaanbieders te verkleinen. Recent is de vraag gekomen of een dergelijk “Thuis in de Wijk” ook in Stramproy zou passen. Daarom is er deze week een overleg tussen initiatiefnemers, en partijen en betrokkenen in het dorp Stramproy. We houden u op de hoogte van de uitkomst van dit overleg.

Winter-overpeinzingen
De mededelingen van de Dorpsraad lopen soms heel makkelijk vol, er is dan veel te melden over za-ken die net op dit moment spelen. Maar deze week was er niet zo heel veel actueels te melden, waar-door er wat overpeinzingen opgeschreven zijn. De vraag voor de Dorpsraad is daarbij : Hoe gaat het nu eigenlijk in Stramproy ? We hebben wel te maken met wereldwijde problemen als armoede, klimaat-verandering en economische crisis, maar daar gaan we als Dorpsraad eigenlijk niet (direct) over. Ook het persoonlijke gedrag van inwoners, zoals inzet als mantelzorger of vrijwilliger is belangrijk, maar niet direct onze zaak. Evenmin zaken als burenruzie of hufterig gedrag door inwoners. Maar daar tussenin ligt soms wel een taak voor de Dorpsraad, om de leefbaarheid in het dorp goed te houden en waar mogelijk te verbeteren. We geloven erg in zelfredzaamheid, samen kunnen we alles ! En als we dat zo bekijken, dan gaat het eigenlijk best goed in Stramproy. Erg veel mensen zetten zich in om de mede-mens te helpen, een vereniging draaiende te houden, of hun eigen boontjes te doppen. Zo komt er veel van de grond, vooral waar mensen elkaar vinden en helpen. Iets waar we best “gruuets” op mogen en misschien ook moeten zijn. Dat gevoel is toch sterker dan de ergernissen over de dingen die niet goed gaan. Of dat nou weggegooid afval is, een vernielde parkeerplek of herrie in de nachtelijke uren. Die dingen zijn niet goed, maar mogen ons leefplezier ook niet te veel negatief beïnvloeden. En een deel van de wereldwijde problemen zullen zeker ook een effect krijgen in het eigen dorp. Laten we el-kaar géén maagzweer aanpraten, maar genieten van de onderlinge saamhorigheid, onze mooie natuur en hoog niveau van voorzieningen in het dorp. Uit die energie kunnen we die kleine ergernissen ook daadwerkelijk (zelf !) aanpakken en oplossen. Waar zo’n winter-rust al niet goed voor is….