DINSDAG 02 JUNI 2020
We maken met z’n allen weer een behoorlijke stap in versoepeling van corona-maatregelen !
Sinds 1 juni mag er weer meer, en komen we een beetje dichter bij het normale leven. De middelbare school gaat weer open. Onze eigen Roojer bieb kan ook weer mensen ontvangen, en boeken uitlenen. Dat is toch ook heerlijk voor zowel de leden als de vrijwilligers !. Wat fijn dat ook deze voorziening weer een herstart kan maken ! Restaurants, bioscopen en musea mogen weer open, maar nog steeds met forse beperkingen. Maximaal 30 gasten, en alles op 1,5 meter afstand. De terrassen mogen open, en daar geld alleen e anderhalve meter beperking. Dus reserveren is niet verplicht, en er is géén beper-kingen van het aantal terraszitters ! En wat te denken van de (plotselinge) stap van onze zuiderburen : de grenzen gaan weer grotendeels open ! Tanken in België ?? Of veel meer bezoekers van de Jumbo ??? Daar hangen de Belgische vlaggen weer volop uit ! Ofschoon het nu nog niet helemaal duidelijk is wat er wel en niet mag, lijkt dat allemaal weer mogelijk. Zelfs een kratje echt Belgisch bier halen net over de grens is weer toegestaan. Nou, dan is het leven toch weer een stuk normaler, met zo’n Belgi-sche trappist achter de kiezen…. En over 1 maand, per 1 juli kunnen we waarschijnlijk weer gaan spor-ten in de sportschool, of bij de club. Ook de sportkantines mogen dan weer open. Laten we hopen dat de gevreesde tweede piek aan besmettingen achterwege blijft, en we stap voor stap weer terug kunnen naar het leven zoals we dat kenden. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Het virus is zeker nog niet weg, en kan vreselijke dingen met de mensen doen. Zeker voor de groep kwetsbaren zal deze versoe-peling daarom misschien juist als vervelend ervaren worden. Zij kunnen nog niet makkelijk deelnemen aan het nieuwe “normaal”. Juist voor die groep is de oproep, om je te laten helpen, en contact te blijven houden met de buitenwereld. Juist daarvoor is de actie “Rooj helpt Rooj”. Gewoon bellen, en er is hulp en aandacht !

Fotowedstrijd Kempenbroek
Als je regelmatig in de eigen buurt gaat wandelen of fietsen, weet je al lang hoe mooi de natuur in ei-gen dorp is. Het totale natuurgebied is enkele jaren geleden tot “Kempenbroek” benoemd, en zoveel mogelijk met elkaar verbonden. Ook grotendeels over de landsgrenzen heen strekt het Kempenbroek zich over een groot gebied uit. Het regionaal landschap Kempen en Maasland is bezig met een aan-vraag om het Kempenbroek door UNESCO te laten erkennen als Mens en Biosfeer-gebied. In die aan-vraag wordt nu een fotowedstrijd georganiseerd. Laat zien wat je mooi vind, of juist lelijk. Maak een foto die jou daarin erg aanspreekt. Met die foto beschrijf je het gebied in een plaatje, en met woorden maak je duidelijk wat jou zo aantrekt of stoort in het gebied !. Met mooie prijzen, zoals een ballontocht, of en chocoladeworkshop of een etentje. Voor meer info : kijk op www.kempenbroekunesco.eu

Wedstrijd Stramproy Bloeit
Een heel andere wedstrijd, maar minstens net zo mooi, is de “straatprijs”…… Nee, niet die van de Postcodeloterij, dat is alleen maar geld. De straatprijs gaat over de buurt of straat die de mooiste bloemen weet te kweken voor Stramproy Bloeit. Wie heeft door het hele seizoen gezien, de mooiste, leukste, meest geurende bloemen weten te kweken in 2020 ? Dat vergt water, pokon en vooral aan-dacht en liefde ! Onze vaste bloemenleverancier, Thijs Saes uit Weert, heeft alvast een mooie prijs voor uitgeloofd voor de buurt die dit het beste weet te organiseren : bonnen ter waarde van 100 euro. Als Dorpsraad kunnen we dan niet achter blijven, en wij zorgen voor een verdubbeling van de prijs, zodat we op een mooi bedrag van 200 euro uitkomen. Als Dorpsraad willen we daar graag een leuke bijeen-komst van maken voor alle vrijwilligers uit de winnende buurt. Want wij willen vooral de watergevers en de regelaars uit de winnende buurt hier samen van laten genieten. De 18 deelnemende buurten maken allemaal kans op deze leuke groepsprijs. Er zal een 3 ??-koppige jury benoemd worden, die zich bezig zal houden met de toekenning van deze prijs. Deze jury moet kennis van zaken hebben, onafhankelijk zijn en ook een beetje gevoel voor humor is mooi meegenomen. Via de contactpersonen gaan we dit allemaal nog meer in detail uitleggen. En op zich kennen we natuurlijk alleen maar winnaars met Stram-proy Bloeit, zeker als de elementen ons een beetje goed gezind zijn. Maar dit jaar lichten we er een groep winnaars extra uit, en zorgen daar voor een aardige prijs !