DINSDAG 29 SEPTEMBER 2020
Vanuit een lange, droge en hete zomer, schieten we zomaar de natte herfst in. Het is weer even wennen aan het gekletter van regen op de dakpannen, struiken en wegen. Eigenlijk wel weer een lekker geluid, na al die droogte. Deze week was er naast een reguliere dorpsraadsvergadering, ook nog wat contact met de gemeente. Enerzijds over “bouwen in Stramproy”, anderzijds over het opruimen van zwerfvuil. Tijdens de actie om dat gezamenlijk te doen met dorpsgenoten, bleek dat er een aantal mensen bereid waren om dat op regelmatige basis te gaan doen. Gelukkig was de gemeente bereidwillig om mee te denken, en schonk ons 6 knijpers. Die zijn nu uitgedeeld aan de vrijwilligers, en zo staan er nu hulp-middelen voor het opruimen van zwerfafval bij zowel Kwartierstaete, Torenveste als Veuskenshof. Want in Rooj doen we het graag zelf…. Chapeau voor de vrijwilligers.

Unieke tentoonstelling over Roojer en Weerter bieren
In de bibliotheek van Weert (en later ook nog die van Stramproy ?) is vanaf vrijdag 2 oktober een ten-toonstelling te zien over de bieren in Weert en Stramproy. Vanuit Stramproy heeft verzamelaar Geer Peeters een enorme verzameling materiaal van de Maes bierbrouwerij. En wat hij niet heeft, dat maakt hij soms zelf zeer gedetailleerd na. Alle beurzen en websites worden nagelopen, en voor ontbrekende spullen reist Geer het hele land af. Het resultaat is een zeer uitgebreide verzameling van allerlei Maes spullen, de brouwerij die hier decennia gevestigd was. Flesjes, reclamemateriaal, glazen, advertenties de bierkar of viltjes : alles heeft een plek gevonden in de serre van Geer Peeters, waar een klein muse-um is ontstaan. Een (klein) gedeelte daarvan wordt nu tentoongesteld in de Weerter bieb, onder de titel “Van Graan naar Kraan”. Deze expositie loopt van 2 oktober tot 30 april. Een goede reden om daar eens te gaan kijken ! En voor meer uitleg, kan Geer uren vertellen over alle Maes-attributen.

Hoe is het met het onderhoud van wegen en trottoirs en de groenvoorzieningen ?
Elk jaar vraagt de gemeente Weert aan ons om mee te denken over de toestand van “grijs” (openbare wegen, pleintjes en trottoirs) en “groen” (struiken, bloemen en bomen). Op basis van onze terugkoppe-ling wordt gekeken of men het onderhoud hier en daar wat kan verbeteren, of nieuwe aandachtspunten kan aanpakken. Medio oktober is de volgende schouw gepland, en wij willen graag weten waar de ver-beterpunten zitten in Stramproy. Kunt u ons daarbij helpen ? Waar moet de weg opgeknapt worden, waar is de stoep niet meer in orde en waar klopt het niet met het groen in de buurt ? Geef uw aanbeve-lingen door aan de dorpsraad, en wij brengen het in het overleg met de gemeente ! Misschien is dit dan ook de plek om een oproep te doen voor vrijwilligers, die het speeltuintje aan de Spinstraat zouden willen bijhouden. Dat ligt er nu niet goed bij, en vraagt om wat regelmatig onderhoud. Wie voelt hier-voor, en heeft de tijd om dat op te pakken ? Met een beetje inzet, ziet ook die plek er weer goed uit ! Meldt je via de e-mail of via de site van de Dorpsraad.

Roojer mensen in het nieuws
En ook deze week hebben we weer wat gevonden over Stramproy in de media ! Roojer inwoners die het nieuws heeft gehaald. Inmiddels is deze rubriek toch wel een blijvertje geworden. Allereerst zagen we in de Gezondheidskrant van het St. Jans Gasthuis in Weert een mooi stukje over de werking van de afdeling Intensive Care. Mooie foto van Alice Ingeveld, die hier uitlegt wat ze mee maakt in het zieken-huis. Ook in die krant nog een mooie foto van Thijs Arits, over maatwerk pruiken en haarstukjes.

Natuurlijk waren we ook heel blij met de aandacht op WeertdeGekste voor zowel de zwerfvuilactie in Stramproy, als de start van het Buitentoneel “Euver de Grens”. Leuk als de fotograaf daar ook nog foto’s bij komt maken en op de site zet. Zo blijft Stramproy in heel Weert en omstreken op een posi-tieve manier in het nieuws.

Nog zo’n positief bericht kregen we van een groep mensen uit Rumpt over het Roojer Dorpsfonds.
In het voorjaar van 2019 kreeg het Roojer Dorpsfonds van enkele mensen uit Rumpt (een klein dorpje in de Betuwe) de vraag of ze met het bestuur van het Roojer Dorpsfonds mochten sparren over de opzet van een dorpsfonds voor hun dorp. Ze waren op zoek naar een vergelijkbaar initiatief en vonden dat in 't Roojer Dorpsfonds. Na een eerste mailtje, gevolgd door een telefoontje volgde een afspraak en werd een avondje samen gezeten en informatie uitgewisseld. Inmiddels is "Stichting Dorpsfonds Rumpt" een feit: www.dorpsfonds.nl. In hun inleidend woord refereren ze naar ons mooie Roojer Dorpsfonds:
De opzet en structuur van dit dorpsfonds hebben we overgenomen van ‘Stichting ’t Roojer Dorpsfonds’, het dorpsfonds opgezet voor en door het Limburgse dorp Stramproy. Wij zijn het bestuur van het Roojer Dorpsfonds veel dank verschuldigd voor het delen van informatie, documenten en voor hun bereidwillige medewerking!

Kijk ook dat is mooi Rooj promotie !