Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 49
DINSDAG 15 DECEMBER 2020
Een berichtje van een iemand met Roojer roots
We kregen via onze website een bericht van een schrijver van een boek over de oude geschiedenis van Stramproy. Dat was zo bijzonder, dat we dit in zijn geheel opnemen in onze mededelingen.

Mijn naam is Ar Stramrood; mijn oudst bekende voorvader kwam uit Stramproy, vandaar de naam.
Voor twee boeken over mijn familie heb ik veel onderzoek gedaan naar personen uit Stramproy die zich in de periode 1300-1800 elders vestigden en zich vaak "van Stramproy" noemden.
En dat waren er verrassend veel. Over die migranten heb ik een boek geschreven, dat naar verwachting omstreeks medio 2021 verschijnt. Het boek (met hard cover) bevat ca 150 bladzijden met hoofdstuk-ken over Gadert van Stramprade, munt- en rentmeester van Gelre, de schout Willem van Stramproy in Gilze, het trompettersgeslacht van Stramproy ( 5 generaties trompetter), de bleker Willem Matthijsz van Stramproy in Noordwijk, de kramer Peter Jansz van Stramproy in Utrecht en vele anderen in plaatsen als Den Bosch, Heusden, Utrecht, Leiden, Arnhem, Nijmegen etc. En natuurlijk een hoofdstuk over de geschiedenis van Stramproy en het waarom van de migratie.
Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven, hetgeen betekent dat de oplage van te voren moet zijn vastgesteld. Vandaar mijn vraag aan u of er vanuit uw Dorpsraad wellicht belangstelling is. Ik heb de aankondiging ook op uw facebookpagina geplaatst. Het boek gaat ca 20 euro kosten.
Zij die belangstelling hebben, kunnen contact met mij opnemen via ar.stramrood@gmail.com.

Vriendelijke groeten, Ar Stramrood

Dat is een bijzonder initiatief, waar we u graag over inlichten. Geïnteresseerden kunnen het boek via de e-mail bestellen. Misschien ook leuk om dhr. Stramrood uit te nodigen voor een inleiding over zijn boek, medio volgend jaar. We gaan contact met hem opnemen.

Roojer mensen in het nieuws
En zo vlak voor Kerst regent het weer bekende Roojer….
Al weken, en eigenlijk het hele jaar gaat het over Jos Heijmans. Nu zijn boek uit is, heeft dat weer voor een lawine aan “nieuws” gezorgd. Voorstanders, tegenstanders, radio, TV, heel veel krant, Facebook en Twitter met allemaal hun eigen waarheid. Vaak heel absoluut, met weinig ruimte voor andere meningen. Onze conclusie is dat deze hele affaire de onderlinge band en vertrouwen in de politiek en bestuurders niet ten goede komt. Géén verbinding, maar splijting, Zoals we herhaaldelijk gezegd hebben : alleen maar verliezers, met als grootste wellicht de inwoners van de gemeente Weert.

Het verhaal van Lei Steijvers in VIA Weert staat in schril contrast met de vorige beerput. In zijn boek “Het Roojs onger de loep” komen meer dan 3000 typische dialectwoorden aan bod. Want wie weet nu nog dat een “pismenke” eigenlijk een bevroren aardappel is, en een “koelekop” een kikkervisje ? Lei is een beetje de dialect-professor van Rooj, en heeft vaak de eindredaktie over stukken of berichten in het plat. Hieel sjoeen Lei, gangk doa met door, en haot paol ! Lei weet op deze manier te verbinden, geschiedenis en heden, en Roojer minse ongerein.

Vorige jaar schreven we al een stukje over Britt Verhees, een Roojer jongedame die al talent voor voet-ballen te boek staat. Britt kan heel goed keepen, en na de opleiding bij Brevendia, kon ze steeds ho-gerop spelen. Nu zelfs in Amerika, waar ze de doelvrouw is bij de Grambling State University in Louisi-ana. Zoals vaak in Amerika, wordt een sportcarrière gekoppeld aaneen studie. Britt volgt een master-opleiding Sports Administration, geschikt om een beroep te maken van ondersteunen van sportbonden of grote verenigingen. Die opleiding duurt nu iets meer dan 1 jaar, en is goed te combineren met voet-ballen op een hoog niveau. De competitie begint weer in februari, en zal wellicht tot de zomer duren. Wij wensen de Roojse Britt Verhees veel succes in het land van Uncle Sam.