DINSDAG 09 FEBRUARI 2021
Sneeuw bij de Vleet
De afgelopen week hadden we water bij de Vleet, maar nu is dat sneeuw bij de Vleet geworden ! Met de komst van koning Winter had niet iedereen meer gerekend, maar zondag nacht viel toch 5 cm sneeuw. En die kou die er bij komt is weer even wennen. Een hele week géén temperaturen in de plus, en s’nachts naar – 11 graden. Da’s weer een tijd geleden. De jeugd was meteen aan het sleeën, sneeuwpoppen maken en andere sneeuwpret beleven. Deze week zal er waarschijnlijk weer geschaatst gaan worden. Voor de Friezen onder ons een tijd om weer wat zenuwachtig te worden. Als het corona-virus nu ook helemaal bevriest, zou dat kunnen….. Voor de winterliefhebber is het dus volop genieten tijdens de wandelingen, zo’n mooie plaatjes. Voor de dieren die nu nog buiten moeten leven is het al-lemaal wat minder, ze zijn die kou ook niet meer zo gewend. Bij de processierups hebben we niet zo veel medelijden, maar al die tuinvogels (voeren aub), watervogels en grote grazers ??? Brrr….. De vol-gende week kunnen we boven deze rubriek wellicht “ijs bij de Vleet” zetten !

Vastelaovundj
Je zou het bijna niet geloven, maar komend weekend is het Carnaval, oftewel Vastelaovundj. Vorig jaar was dat door een voorspelde storm al een zeer ingeperkt feest, zo zonder optocht. Dit jaar is het nog veel minder, namelijk….helemaal niets ! Géén bal, géén receptie, géén optocht, géén kroegen open, géén hiering aete…. Da’s echt weer even wennen, zeker voor de doorgewinterde vastelaovus-gek. Maar ook voor iedereen die er graag een gezellig feestje van had willen maken. Dat zullen we he-laas een jaar moeten overslaan. Er is niets ! Nou ja, niets ??? Nee, er is wel iets. De Zoatmaale heeft een seizoensopening geregeld, maar wel weer digitaal. Als de Boontje Aovundj als voorbeeld genomen wordt, dan is ook dit vast weer een mooie manier om toch nog iets van de vastelaovundj te maken. Als Dorpsraad zullen we volgaarne de macht overdragen aan het fabuleuze vervangende dorpsbestuur : Preens Harie de Zoeevulste en Adjudant Snelle. Blijf de media volgen, kijk naar je scherm….

Wie steek jij een hart onder de riem?
Met de huidige coronamaatregelen is het voor sommige inwoners steeds moeilijker om lichtpuntjes in het leven te zien. Er zijn de afgelopen maanden in Weert al verschillende initiatieven geweest om elkaar te helpen. Zo doen mensen boodschappen voor elkaar, laten ze honden uit of maken ze tekeningen. Het is misschien een kleine moeite voor diegene die het doen, maar van grote waarde voor de mensen vóór wie zij het doen. Zeker in deze tijd is het goed om er voor elkaar te zijn. Daarom komt Punt Wel-zijn met de actie ‘hart onder de riem’. Meld iemand aan voor deze smakelijke attentie, gemaakt door Bacio, om te laten zien dat je aan diegene denkt.
Thera Hurkmans van Punt Welzijn licht het initiatief toe: “Zo brengen we een klein lichtpuntje bij mensen die het even niet zien zitten. Je kunt via een google aanmeldformulier iemand aanmelden voor deze attentie en er een persoonlijke boodschap bij plaatsen. Wekelijks gaan vrijwilligers de attenties per-soonlijk bij mensen aan de deur brengen. We hebben 500 attenties dus ben er snel bij als je iemand wil opgeven!”
Samengevat: ken je iemand in Weert die je een ‘hart onder de riem’ attentie wilt geven? Meld die per-soon dan aan via dit google formulier (ook te vinden op de website van Punt Welzijn onder ‘Ga direct naar’) en vul een persoonlijke boodschap in voor diegene die je een ‘hart onder de riem’ wilt steken. Als je zelf hulp nodig hebt met bv boodschappen doen, hond uitlaten, luisterend oor enz, kun je bellen naar Corona Hulp Weert via 0495-697900.

Grensgeval
Wat ook nog de moeite waard is om op te zoeken, is een fimpje op het internet over de historie van Zoatmaale. Karin Kiggen heeft hiertoe het initiatief genomen, en heeft samen met Johan Korten (Joep vannu Braobenjer) een uiterst koddig filmpje op internet gezet. Daarin leggen ze voor kinderen van de basisschool uit wat de betekenis van Zoatmaale is, hoe dat hier zo ontstaan is en waarom. In een korte sketch laten ze de kinderen zien hoe het smokkelen zo’n beetje in zijn werk ging. Leuk gemaakt, een aanrader om eens te gaan bekijken op facebook of youtube.