Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 6
DINSDAG 16 FEBRUARI 2021
 IJs bij de Vleet

Zoals al voorspelt : na water bij de Vleet, sneeuw bij de Vleet nu dan ijs bij de Vleet ! Deze koning Win-ter hebben we al een hele tijd niet meer gehad. Meer dan 10 graden nachtvorst, en een hele week “ijs-dagen”. Als er dan ook nog een stevige wind waait, dan is het koud, bere-koud. Maar zonder wind, in het zonnetje onder een strak blauwe lucht. Heerlijk. Maar niet voor iedereen natuurlijk. Het was op vele wegen en trottoirs glad, door aangereden en aangelopen sneeuw. Bij voortdurende vorst verdwijnt die niet zo snel, dus het bleef oppassen in de auto, fiets of te voet. De sneeuwruimploeg van dekerk of parochie heeft het al tijden niet meer zo druk gehad. Door al die gladheid bleef de vuilniswagen ook enkele dagen weg. Her en der staat de rij bakken nog steeds buiten…Maar maandag kon de achter-stand weer ingelopen worden. En dan de winterse volkssport : schaatsen. Bij het Vosseven was het al snel weer raak, en werd er naast rondjes rijden, ook gehockeyed. De echte schaatsenrijder, die ging natuurlijk op zoek naar grote plassen, met zwart ijs. De Banen in Nederweert-Eind, of Holland in. En dan maar hopen dat het ijs alles aankon, en je buiten het wak kon blijven. Maar met een week was die strenge winter ook weer voorbij, en nu zitten we weer midden in de dooi…

Vastelaovundj
Je zou het bijna niet geloven, we zijn alweer klaar met Carnaval, oftewel Vastelaovundj. Bijna geruisloos is dit volksfeest gepasseerd dit jaar. De Zoatmaale organiseerden nog wel een digitale middag, met prins Harie de Zoeevulste en adjudant Snelle. Toch bleef het verder opvallend rustig dit jaar. Laten we hopen dat we dit niet meer mee hoeven te maken, en dat vanaf nu alles weer terug normaal wordt. Be-halve Harie dan, die is het best als hij niet normaal is. Misschien een beetje inhalen op de 11e van de 11e ? Waarschijnlijk zal de tweede helft van 2021 in het teken staan van “inhalen”. Dus waarom géén inhaalactie voor Harie en Snelle ? Tis maar een idee, get veur de Zoatmaale om ins euver nao te din-ke…

Flitspaal Frans Strouxstraat weer zeer actief
Ook in het nieuws de afgelopen week was de enige echte flitspaal die ons dorp rijk is, aan provinciale weg. Al jaren moet deze de snelheid van de auto’s die het dorp in komen scheuren zien te beperken tot maximaal 50 kilometer per uur. Meestal lukt dat, maar in 2020 bleek er toch bijna 4500 keer een foto van een iets te enthousiaste automobilist gemaakt te zijn, zo’n 12 per dag. Maal gemiddeld 75 euro, is toch zo’n 3 ton per jaar. Kostprijs paal met camera is misschien 5000 euro, levensduur 25 jaar ? Nou er zijn slechtere investeringen denkbaar. Bijvoorbeeld de Poort van Limburg, of de verbouwing van het gemeentelijk museum. Uit de getallen bleek verder dat de flitspaal aan de Ellerweg in totaal 0 euro had opgeleverd. En dat vinden wij dan weer goed nieuws !

Wie steek jij een hart onder de riem?
Met de huidige coronamaatregelen is het voor sommige inwoners steeds moeilijker om lichtpuntjes in het leven te zien. Er zijn de afgelopen maanden in Weert al verschillende initiatieven geweest om elkaar te helpen. Zo doen mensen boodschappen voor elkaar, laten ze honden uit of maken ze tekeningen. Het is misschien een kleine moeite voor diegene die het doen, maar van grote waarde voor de mensen vóór wie zij het doen. Zeker in deze tijd is het goed om er voor elkaar te zijn. Daarom komt Punt Wel-zijn met de actie ‘hart onder de riem’. Meld iemand aan voor deze smakelijke attentie, gemaakt door Bacio, om te laten zien dat je aan diegene denkt.
Thera Hurkmans van Punt Welzijn licht het initiatief toe: “Zo brengen we een klein lichtpuntje bij mensen die het even niet zien zitten. Je kunt via een google aanmeldformulier iemand aanmelden voor deze attentie en er een persoonlijke boodschap bij plaatsen. Wekelijks gaan vrijwilligers de attenties per-soonlijk bij mensen aan de deur brengen. We hebben 500 attenties dus ben er snel bij als je iemand wil opgeven!”
Samengevat: ken je iemand in Weert die je een ‘hart onder de riem’ attentie wilt geven? Meld die per-soon dan aan via dit google formulier (ook te vinden op de website van Punt Welzijn onder ‘Ga direct naar’) en vul een persoonlijke boodschap in voor diegene die je een ‘hart onder de riem’ wilt steken. Als je zelf hulp nodig hebt met bv boodschappen doen, hond uitlaten, luisterend oor enz, kun je bellen naar Corona Hulp Weert via 0495-697900.