DINSDAG 23 FEBRUARI 2021
Van diepvriestemperaturen naar warme lente in 1 week
Hoe snel kan het gaan. Zo heb je nog 15 graden nachtvorst, zo loopt de temperatuur in de middag op tot 20 graden. Het afgelopen weekend was dan ook perfect voor de buitenmensen, of dat nu in de tuin, op de fiets of te voet was. Heerlijk lenteweer lokte menigeen uit het huis, en er werd volop geno-ten van de zeer aangename temperaturen. Vaak moest de wintertrui plaatsmaken voor zijn minder dikke broer. Er werd weer buiten koffie gedronken, of zelfs voorzichtig de BBQ aangemaakt. Dat weer blijft nog een paar dagen zo, dus geniet er van zo lang de weergoden u dit toestaan. Met een beetje geluk laat het virus ook zien niet zo’n liefhebber van hoge temperaturen te zijn ! De inentingen zijn al weer opgeschaald, en in de Zaal zijn de eerste groepen 60+ al aan de beurt geweest. Ook daar wordt je een beetje warm van.

Vastelaovundj 2021 in Rooj op nationale TV
Na een heel sober carnavalsseizoen, sprong er op maandagavond toch nog iets bijzonders te zien op TV. Bij NPO 2 zond het programma Kruispunt, 15 februari om 22.45 uur een programma uit over de carnaval in coronatijd. Naast de club in Geleen, en onze Rogstaekers uit Weert, was er een prominente plek weggelegd voor de Zoatmaale uit Stramproy. Zowel vorst Geert-Jan Kwaspen, als voorzitter Gui-do Peeters kwamen uitgebreid aan het woord rondom de Roojer vastenaovundj dit jaar. De werkwijze rondom de “box” in Stramproy, en de digitale Boonte Aovundj werd besproken en getoond. Met heel veel Roojer mensen groot in beeld. Met enthousiast uitpakkende kinderen (Isa en Eef), verraste men-sen aan de deur en hardwerkende leden van VV de Zoatmaale. Mooie sfeerplaatjes en leuk beeld van de verbondenheid in ons dorp. De moeite van het terugkijken op “programma gemist” waard.

Stichting Heyerkapel wil religieus erfgoed behouden
Voorpaginanieuws voor VIA Weert dat begon met deze kop. We kennen de Stichting Heyerkapel na-tuurlijk als beheerder, conservator en opknapper van allerlei kapelletjes, wegkruizen of heiligenbeelden. Inmiddels heeft de Stichting er zo’n 32 in hun eigendom. Daarmee worden straat- en beeldbepalende landschapselementen behouden voor het nageslacht. Kroon op hun werk is wellicht de Heyerkapel, die al sinds 1853 in buurtschap de Heij staat. Na de laatste renovatie heeft kunstenaar Cor van Geleuken hier lokale bekendheden heeft verwerkt in de muurschilderingen. Naast het behoud van deze oude voorwerpen of kapellen, geeft de Stichting ook regelmatig boeken uit en is er ook al een lespakket verschenen voor de schooljeugd. Om er voor te zorgen dat de Stichting over 100 jaar nog bestaat, is het bestuur op zoek naar jonge vrijwillige bestuursleden. Het liefst tussen de 30 en de 50 jaar… Nou dat lkan een mooie hobby worden voor menigeen. Aanmelden kan via heyerkapel@gmail.com.

Ar Stamrood dankt achternaam aan Stramproy
Een aantal maanden geleden hebben we reeds melding gemaakt van een nieuw boek over Roojer min-se, gemaakt door Ar Stamrood. De 75-jarige heer Stamrood kwam er bij een stamboek-onderzoek achter dat zijn achternaam te herleiden was naar een voorvader die in Stramproy gewoond had. Deze voorvader was Tonis Meeuwsz die in 1580 in Utrecht als linnenwever terecht kwam. Men ging hem al snel van Stramproy noemen, waarna die naam door de eeuwen heen verbasterde naar Stamrood. Ge-boeid door de historie van de wegtrekkende voorvader, bleek uit nader onderzoek dat er nog veel meer inwoners van Stramproy gevlucht. Door oorlogen, armoede en onheil trokken mensen naar plek-ken waar ze hoopten op een beter leven. De opvallendste was wellicht Gadert van Stramprade die naar Gelderland toog, en daarvan 1370 tot 1400 munt- en rentmeester werd. Hij sloeg de Stramproyse gul-den, een wettig betaalmiddel in die tijd. Het boek “Ik ben van Stramproy, migratie tussen 1300 en 1800” is voor 20 euro excl. verzendkosten te bestellen bij ar.stamrood@gmail.com. Dhr. Stamrood is overi-gens zowel door de Heem kunde als de Dorpsraad uitgenodigd om zijn boek te komen presenteren, na de corona-periode in onze eigen Zaal. Dat zal dan de 2e keer zijn dat hij in Stramproy komt, en het dorp met eigen ogen kan aanschouwen.