Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 33
DINSDAG 24 AUGUSTUS 2021
 De vakantie voor menigeen loopt een beetje op zijn eind, of is al voorbij…. Dus dan maar weer aan het werk, of de voorbereidingen gaan treffen voor een nieuw schooljaar. De strandkleding weer in de kast, de fotoboeken gemaakt en de souvenirs op een mooie plek neer gelegd. Met het einde van de vakan-ties gaat het verenigingsleven ook weer van start. Helaas géén Kunstroute dit jaar, maar wel een Rom-melroute. Die is er komend weekend al : op zondag 29 augustus kan je voor een prikkie op menig oprit een ding aanschaffen wat je al jaren zocht, of niet nodig had…. Voor de speurders zit er vast iets moois tussen. Ook zijn de sportverenigingen weer aan het opstarten. De geluiden vanaf het voetbal-veld klinken weer als vanouds, zelfs publiek is er weer welkom. De voorbereidingen voor de brunch voor de ouderen komen in de eindfase. Op zondag 5 september is dat al zo ver. Zeker de moeite waard om daar aan mee te doen ! Over de kermis horen wij nog niets uit gemeentelijke kringen, de beslissingen daarover worden vlak van te voren pas gemaakt. Dat geldt niet voor twee grote evene-menten voor de komende week : Kinder Vakantie Werk en ook de Simac Ladies Tour. Kortom : allerlei bedrijvigheid in eigen dorp.

Kinder Vakantie Werk
Het is de leukste week van het hele jaar voor de kinderen van de basisschool : KVW !
Samen met je leeftijdsgenootjes ravotten, speurtochten lopen, waterspellen doen, fantastische verha-len van de leiding aanhoren en vooral samen spelen. De hele dag op locatie zijn, ergens in het dorp. Eten en drinken mee van mam, zonnebrand en een regenjas. En dan maar kijken, doen en kuiten….. Heerlijk dat er ook dit jaar weer een KVW op het programma staat, die de jeugd (en de leiding) weer in beweging krijgt. Veel plezier allemaal samen. De kinderkermis op vrijdag gaat dit jaar nog niet door, maar de rest lijkt allemaal wel te kunnen.

Simac Ladies Tour met wereldtop wielrensters in Stramproy
Ook weer in Stramproy : de Ladies Tour/ Op vrijdag 27 augustus starten diverse wereldtoppers bij het professionele vrouwenwielrennen op het sportpark de Steinakker. Door de corona-beperkingen is de start zonder publiek op het terrein, maar de dames maken wel drie lokale rondes door Stramproy. Dus toch tijd genoeg om nationaal, Europees en wereldkampioenen aan de start te zien. Maar ook de olympische kampioen van Tokio zal wellicht starten. De lijst van deelneemsters is nog niet definitief, maar Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Lorena Wiebes en Lisa Brennauer zullen deze ronde wellicht gebruiken in voorbereiding op het WK later dit jaar. Geen start op het Kerk-plein, maar nu om 11.15 uur vanaf het sportterrein bij de Grenslibel. Publiek moet op afstand blijven, maar kan langs de route alle 16 teams rustig bekijken. Prachtig om voor zo’n evenement weer als start-plaats te mogen fungeren. Oh ja : de dames finishen rond 14.15 uur bij de Havenkade in Weert.

Week tegen de Eenzaamheid
We ontvingen een bericht van Punt Welzijn, dat we graag met u willen delen.
Graag willen we samen met jullie aandacht vragen voor het thema eenzaamheid. Dit willen we in eerste instantie doen tijdens de landelijke ‘week tegen eenzaamheid’ van 30 september / 7 oktober.
Wat is eenzaamheid? ‘Eenzaamheid is niet alleen zijn. Het is het gevoel hebben dat niemand om je geeft.’ Een gevoel van eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Je kunt het niet meten en is voor iedereen anders. Mensen die eenzaam zijn beschrijven het als een continu ‘hongergevoel in je hart’. Het is een verborgen probleem. Je ziet het niet aan iemand en er wordt weinig over gepraat. Toch mogen we het, ook in Weert, hebben over een breed maatschappelijk probleem. In een enquête (GGD-monitor) die in 2016 in Weert is gehouden geeft 43% van de volwassenen tussen 19 en 75 jaar aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen. Bij de 75+-ers gaat het om 56%. Eenzaamheid brengt gezond-heidsrisico’s met zich mee en kan leiden tot minder meedoen in de samenleving. Mensen die zich erg eenzaam voelen, zijn minder gelukkig en hebben vaker een negatiever mens- en zelfbeeld. Wat kunnen we doen?
Redenen genoeg dus om samen met diverse maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties de schouders er onder te zetten en het tij te keren. Zo is in Weert een werkgroep gevormd vanuit verschillende maat-schappelijke organisaties die als doel hebben aandacht te vragen voor eenzaamheid. En vanuit die bewustwording organisaties en groepen te stimuleren tot actie. Zou het niet mooi zijn wanneer we ons als gemeenschap tot doel stellen dat dit gevoel voorkomen wordt? Dat we naar elkaar omkijken? Het oude begrip ‘noaberschap’ terug in ons systeem krijgen?

Roojer mensen in het nieuws
In deze rubriek geven we aandacht aan Roojer mensen die de afgelopen week in het nieuws zijn ge-weest. Daarmee verwerven zij zich (tenminste voor even) de status van KR-er, de Bekende Roojer.
Als eerste was er een uitgebreid artikel in de Limburger over Tim en Doenja Clement, de eigenaren van het oude WBM-gebouw. Zij vertelden over de opstart van hun migranten hotel, de eerste week met de gasten en de communicatie met de buurt en de Dorpsraad. Een positief verhaal, waarin ze aangaven te willen laten zien hoe het wel kon. Onze eerste ervaringen zijn inderdaad ook goed, we hopen dat we dit zo kunnen houden.
Maar nationaal nieuws, via Radio 1 en zelfs het NOS Journaal, met miljoenen kijkers of luisteraars, haalde Inge Palmen, met haar winkel Guirlande. Deze Roojer onderneemster is recent naar Weert ver-huisd, en heeft haar winkel met woonartikelen daar onlangs geopend. Het Journaal bestede aandacht aan groeiende leegstand in de binnensteden, waar Weert een uitzondering op vormt dit jaar. En Inge was daar een levend en sprekend voorbeeld van. Op uitstekende wijze wist Inge te verwoorden hoe Guirlande van het dorp naar de stad is getrokken, en dat ze met veel optimisme aan deze volgende stap is begonnen. Wij wensen haar heel veel succes, en hopen dat ook menig Roojer haar nieuwe win-kel aan de Hoogstraat in Weert zal bezoeken. Dat is tussen de Oelemarkt en de grote Markt.
BUURT BENKSKES