DINSDAG 05 OKTOBER 2021
 Nu we een echt herfstweekend hebben ogen beleven, is de wisseling van de seizoenen overal zicht-baar. De buitenevenementen nemen af, onder dergelijke omstandigheden, maar in Rooj gaan we toch gewoon nog even door….
Komend weekend is de wandeltocht van de Fanfare, zeer de moeite waard. Aanmelden dus, want dat moet in deze tijden. Het weekeinde daarna zal de Dorpsraad een buitenbioscoop organiseren, waarbij vooral de film van de Classics voor het eerst getoond zal worden. De eerste signalen zijn dat dit een drukke bedoening zal worden. En meteen daarna op zondag, organiseert de Berg een mountainbike tocht. Hoezo, we gaan het wat rustiger aan doen in de herfst….

Bouwen in Stramproy
Als Dorpsraad zetten we ons al meerdere jaren in om woningbouw vlot te trekken in ons dorp. Inmid-dels is de woningmarkt zo op hol, dat er nu “vanzelf” allerlei plannen gemaakt worden. Om weer eens bijgepraat te worden over alle bouwplannen en projecten voor de komende tijd, willen we weer een info-avond gaan organiseren in de Zaal. De contacten met 4 grote ontwikkelaarts, en de gemeente lopen, en we mikken op zo’n avond in de tweede helft van oktober. Interessant voor mensen die iets willen met een huis, misschien zelf kopen of zelf verkopen ? Of misschien wilt u gewoon weten wat er te ge-beuren staan, en wanneer precies ? Hou de agenda in de gaten, we houden u op de hoogte.

Rabo Club Support gaat weer van start
De jaarlijkse actie van de Rabobank, om verenigingen te steunen, de Rabo Club Support, gaat weer van start. Tussen 4 en 25 oktober kan je weer stemmen, dit keer op drie verenigingen. Tenminste als je lid bent van de Rabobank. Op die wijze worden mooie bedragen onder de verenigingen, zonder dat die er veel voor meten doen. Eigenlijk alleen maar zorgen dat er zoveel mogelijk mensen op hen stemmen. De afgelopen edities, wisten de Roojer verenigingen vaak veel geld uit dit fonds te verzamelen. Daar-om de oproep om ook dit jaar weer aan de Roojer verenigingen te denken, en uw stem daar op uit te brengen.

De Week tegen eenzaamheid
Tot 7 oktober loopt de week tegen de eenzaamheid. Jammer dat hier op zo’n manier aandacht voor gevraagd moet worden, maar het is echt wel nodig. Uit onderzoek is gebleken dat dit toch wel een echt probleem is. De getallen : 1 op de 10 volwassenen in Nederland voelt zich sterk eenzaam en 1 op de 3 heeft er weleens last van. Van de 75-plussers kampt meer dan de helft met eenzaamheid . Met elkaar kunnen we hier iets aan doen. Tot en met 7 oktober zijn er honderden activiteiten door het hele land om mensen samen te brengen. In Weert worden meer dan 10 activiteiten georganiseerd.
Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, is het makkelijker om weer iets te ondernemen en contact te leggen met anderen. Dit betekent echter niet dat mensen zich niet meer eenzaam voelen. Mensen pra-ten er vaak niet over. Ook bedrijven zetten zich in. Zoals Jumbo Supermarkten, die speciale kletskas-sa’s opent voor mensen die het fijn vinden om een praatje te maken tijdens het afrekenen. Een aantal bedrijven uit de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid – Jumbo, KPN Mooiste Contact Fonds, Lipton, Maggi, PostNL en Vattenfall Foundation – zijn gestart met KleinGebaar. Dit is een nieuw platform voor organisaties en bedrijven die oog hebben voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en wat extra’s voor hen willen doen. Iedereen kan meedoen én bijdragen aan de Week tegen Eenzaam-heid. Bijvoorbeeld door extra om te kijken naar iemand in de eigen omgeving. Zo kan een kop thee drinken met de buurman of een bezoekje aan een tante het verschil maken. Meer informatie: https://www.puntwelzijn.nl/activiteit/eenzaamheid-het-gevoel-dat-niemand-om-je-geeft/

Bekende Roojer
In deze rubriek delen we nieuws uit andere media, die aandacht hebben besteed aan een (ex) inwoner van Stramproy. Deze keer aandacht voor Sjors Scheres en Jac Bensch.

Allereerst Sjors Scheres, zoon van Riet en Jan Scheres. Sjors is eerder al ooit uitgeroepen tot 1 van de meest belangrijke wetenschappers ter wereld. Nu is Sjors beloond met de Leeuwenhoek Medaille.
De Leeuwenhoek-medaille, opgericht in 1877 door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Weten-schappen (KNAW), ter ere van de 17e en 18e eeuw microscopist Antoni van Leeuwenhoek, wordt elke tien jaar toegekend aan de wetenschapper die geacht wordt de belangrijkste bijdrage te hebben gele-verd microbiologie tijdens het voorgaande decennium.Deze prestigieuze prijs is bedoeld voor baan-brekend wetenschappelijk onderzoek. Met name het onderzoek met een electronenmicroscoop , en de daarvoor ontwikkelde software, maakt het mogelijk om zeer precieze studies te doen in bijv. het men-selijke brein. Dat programma kan een driedimensionale weergave maken van de eiwitten die men ziet onder de microscoop. Mede daardoor kan men op atoomniveau volgen wat er in die eiwitten gebeurd. En dat is een doorbraak bij de ontwikkeling van geneesmiddelen, bij hersenziektes. Voor ons hogere wiskunde, maar gemaakt door een heel slimme oud-inwoner van Stramproy. Chapeau Sjors !

Dan een heel ander bericht, maar niet minder lezenswaardig. Jac Bensch haalde de voorpagina van Via Weert, met een mooie foto en artikel over zijn vrijwilligerswerk als beheerder van kinderboerderij Beele Erfke. Dat doet de 80-jarige Jac al 25 jaar, en nog steeds met veel inzet en plezier. En het boerderijtje ligt er altijd keurig bij, dat ziet iedereen. Niet te geloven dat Jac daarnaast ook al 70 jaar lid is van de fanfare St. Willibrordus, waar hij als vaandeldrager steeds voorop mag lopen. Zo wijst hij ook daar anderen de weg. Wae zeen gruuets op dich Jac !
BUURT BENKSKES