DINSDAG 26 APRIL 2022
 Na een weekje rust met Pasen, nu weer de gebruikelijke mededelingen vanuit de Dorpsraad. We staan aan het begin van de week met Koningsdag. Daardoor heeft (bijna) iedereen vrij komende woensdag. Deze keer zal de viering door de Dorpsraad en het Oranjecomité verplaatst worden naar zondag 1 mei. Door een andere planning in het gemeentehuis in Weert, viel dit nu samen met de gebruikelijke festivi-teiten in Stramproy. Dat leek ons niet goed voor de nieuw gedecoreerden, dus we gaan dat enkele dagen later doen dan gebruikelijk. Daarover zo meteen meer. Meteen na Koningsdag gaan we ons opmaken voor de herdenking van 4 mei. Na twee jaar zonder publiek, mag dat nu weer als vanouds. Dat zal weer een stemmige bijeenkomst worden bij het Vrijheidsmonument, vanaf 19.30 uur. Ook iets om weer bij aan te sluiten dit jaar. Ook in aankomst is een nieuwe uitvoering van de Roojer Koffietafel, op vrijdag 6 mei, door het Sociaal Platform. Daarover de volgende week veel meer nieuws.

Kinderlintje voor Cheyenne Huijsmans
Sinds vorig jaar reikt de gemeente Weert kinderlintjes uit aan jongelui die goede dingen doen voor de maatschappij. Na Jens Meijssen vorig jaar, viel nu weer een inwoner van Stramproy in de prijzen. En dat was Cheyenne Huijsmans, 15 jaar oud. Cheyenne werkt als vrijwilligster bij zorgcentrum Rust in Roy. Twee avonden per week helpt Cheyenne bij het avondeten, best bijzonder voor een meid van 15. Ze is inmiddels verknocht aan “haar” mensen, dat ze ook vaak langer, eerder of vaker aanwezig is, voor een praatje of een spelletje. Wat ons echter ook heel goed doet, is de inzet van Cheyenne voor de Jeugddorpsraad. Ook daarin denkt ze mee over zaken die het dorp nog leuker kunnen maken voor met name de jeugd. Fijn om ook daar te merken dat Cheyenne haar creativiteit en inzet toont, voor de an-der. Eine dikke proficiat met je fantastische inzet en mooie waardering middels dit kinderlintje !

Koningsdag 2022
Zoals aangegeven zal Koningsdag in Stramproy dit jaar iets anders verlopen dan gebruikelijk. Op 27 april is er een receptie in het gemeentehuis in Weert voor alle nieuwe gedecoreerden. Die vrijwilligers krijgen op dinsdag 26 april een koninklijke onderscheiding uitgereikt. En de dag erna is er vanaf 11.00 uur een receptie in het stadhuis, toegankelijk voor iedereen. Mogelijk zien we daar ook weer inwoners van Stramproy in de rij staan, want dat is toch wel elk jaar aan de orde. Vanwege het verzetten van de tijdstippen van de gemeentelijke receptie, heeft de Dorpsraad, samen met het Feestcomité besloten om de eigen huldiging te verplaatsen naar zondag 1 mei. We starten dan met een H. Mis om 09.30, gevolgd door een aubade op het Kerkplein, rond 10.15 uur. Na een feestelijke stoet naar de Zaal, volgt daar een receptie voor alle genodigden en gedecoreerden. Rond 13.00 uur is alles weer afgelopen.

4 Mei Herdenking
Naar goed gebruik besteden we in Stramproy ook al decennia aandacht aan de herdenking van 4 mei. Op die dag worden alle slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Helaas is dat thema nu weer zeer actueel, met de verschrikkingen die we kunnen zien en horen in Oekraïne. Het is géén gebeurtenis van ver weg en in het verleden, maar het komt nu dichtbij, en letterlijk zo in je huiskamer. Om stil te staan bij deze oorlogen en vooral de slachtoffers, staan we op 4 mei stil in het Herdenkingsplantsoen. Na een H. Mis om 19.00 uur, volgt een stille tocht naar deze locatie. Daar krijgen een aantal mensen het woord, waaronder schoolkinderen die een gedicht zullen voordragen. Met militaire eer worden vlaggen halfstok gehesen, en volgt 2 minuten stilte om 20.00 uur. De genodigden gaan daarna naar de Maroy Bar voor een kop koffie.

Jeugddorpsraad : Pubkwis voor jongeren 11- 16 jaar
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zegt men. Daarom zijn we erg blij met weer een nieuwe lichting “Jeugd Dorpsraad” in Stramproy. Acht scholieren, die hun beste beentje gaan voorzetten om het leven in ons dorp aangenamer te maken. De eerste activiteit is een pub-kwiz, op vrijdag 20 mei, in de Maroy-bar. Jongeren van 11 tot 16 jaar kunnen in teams van 5 personen deelnemen. De hoofdprijs zijn 5 tic-kets voor een dagje Toverland in Sevenum. Mooi dat ze zo een start gaan maken van wellicht een inte-ressante en leerzame periode als beginnend bestuurslid. We zien dat ook hier veel animo is om mee te doen, het lijkt dit evenement ook “uitverkocht” te raken….
BUURT BENKSKES