Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 37
DINSDAG 20 SEPTEMBER 2022
 Na een ouderwets gezellige kermis, met veel feest op straat, raakte het dorp in de ban van “Euver de Grens”. De focus van het nieuws lag en ligt nu duidelijk op de festiviteiten in de Heij. Daarom gaan we wat uitgebreider stilstaan bij alles wat daar gebeurt en nog gaat gebeuren. Er is echter toch ook wel enig anders nieuws, wat we in dit bericht smokkelen…

Burendag bij de Nijsmolen
Op zaterdag 24 september is het bij de Nijsmolen weer een drukte van belang. Daar organiseert men de Burendag, met koffie en vlaai. Die vlaai is overigens regionaal bekend geraakt, want ook bij Euver de Grens kan men daar dagelijks van genieten. Hoe die gemaakt wordt, is terug te kijken op facebook, waar de Nijsmolen een prachtig filmpje heeft staan. Ook WeertdeGekste besteedde aandacht aan deze vlaaien in haar bericht over de première van Euver de Grens.
Er zal ook een echt Jeu de Boules toernooi gehouden worden. In de namiddag is er een proeverij van lokaal gebouwen bier, met uitleg door de amateurbrouwers. Meldt je aan bij de Nijsmolenbuurt voor al deze activiteiten, die tussen 10.00 en 15.00 uur zullen plaatsvinden.

Brandweer Stramproy bij de besten van Nederland
Afgelopen zaterdag wist het team van de vrijwillige brandweer Stramproy beslag te leggen op de 3e plaats bij de nationale kampioenschappen in Kootwijkerbroek. Daarmee behoort dit korps tot de bes-ten van het hele land in de klasse TS-TD. Dat is een geweldige prestatie van deze groep. Van harte proficiat met dit geweldige resultaat. We voelen ons nog veiliger, met de wetenschap dat de kundig-heid van deze hulpdienst zo groot is.

Wandeltocht op 9 oktober in buitengebied Stramproy en omgeving
Het damescomité van Fanfare St. Willibrordus organiseert weer de gebruikelijke Herfstwandeling op zondag 9 oktober. Nu meteen maar op de kalender zetten. Vanaf het Heijer Heufke kan men kiezen voor 8, 15, 20 of 25 kilometer wandelingen. Die voeren ons weer door mooie streken en leuke plekjes in het Kempenbroek. Bij de rustplaatsen is er volop aandacht van de inwendige mens, met een drankje en een hapje. Wandelaars zijn vaak vroege vogels, dus om 07.30 uur kan er al ingeschreven worden.

Euver de Grens maakt een vliegende start
Het kan niemand ontgaan zijn, alle activiteiten van Euver de Grens zijn losgebarsten.
Er is zoveel media-aandacht voor deze evenementen, dat we kunnen spreken van echte Rooj-promotie. Geweldig goed gedaan allemaal, en wat een prachtige activiteiten gebeuren rond de grens.
Het begon allemaal met de aftrap van het Scholenproject op 8 september bij de Duizendpoot en de Firtel. Ruim 200 kinderen kregen een boeiend programma, met muziek en acteurs ter voorbereiding op het lespakket over de grens en smokkelen. Daarna volgde op 10 september de opening van de ten-toonstelling / Smokkelexpo “Stiekem over de grens”. In de feesttent opende Geert Gabriëls hier de tentoonstelling, voor 75 aanwezigen. Erg informatief. Komende weekend nog open van 11.00 tot 17.00 uur. De Smokkeltochten voor jeugd van 10 – 15 jaar gingen op 15 september van start. Spannende dingen onderweg, goed georganiseerd door KinderVakantieWerk. Het mooiste compliment kwam van een deelneemstertje, die zei deze tocht leuker te vinden dan een dagje naar Toverland !

Maar eerlijk is eerlijk : het project draait toch allemaal rondom het buitentoneel. Dat kende op woens-dag 16 september zijn première. Daarbij waren beide Limburgse gouverneurs aanwezig, net als de bur-gemeesters van Weert, Bocholt en Kinrooi. Ook zij genoten van een prachtig toneelstuk, met 75 spe-lers. De locatie zag er met de belichting sprookjesachtig mooi uit, en de timing klopte precies. Geen kleine opgave met 3 paarden, 1 ezel, 1 hond, 2 kalveren en zoveel spelers. De reacties na afloop waren adembenemend goed en positief. Het stuk in de Limburger was louter positief. Wat een heerlijk spel is er op de bühne gebracht. En de belevingsroute in de aanloop naar de tribune, met fanfare, Da Capo, vrouwenbeweging en 4 andere stands sloeg ook heel goed aan.

Komende dinsdag de 20e zal er nog een activiteit plaatsvinden bij de Broekmolen. Gluren bij de Buren strijkt er dan neer, die al op tijd gaan beginnen : 18.00 uur. Inloop tot 19.00 uur, en centrale afsluiting om 20.00 uur. Onderweg wordt er op 5 plekken een interessant verhaal verteld over het ontstaan van de grens, de werking van de watermolen, het lakenambacht, smokkelverhalen en de natuur door de eeu-wen heen hier. Weer een aanrader.
BUURT BENKSKES